Gambori recept u woku: Morski specijalitet od kog apetit ide na 100

Gambori recept
Gambori recept Foto: Shutterstock

Gambori će vas podsetiti na šum talasa, a ovo jelo je nutritivno blago prepuno zdravlja, energije i ukusa.

Gambori recept sastojci:

3 čena belog luka

200 ml maslinovog ulja

400 g očišćenih gambora ili kozica

Za rezance

100 g pirinčanih rezanaca

Za povrće iz woka

1 praziluk

1 velika šargarepa

1 crvena paprika

1 glavica crvenog luka

1 krastavac

1 glavica kineskog kupusa

4 kašike slatkog čili-sosa

100 g slanih indijskih oraha

I još

wok

Gambori recept, Foto:Shutterstcok

Gambori recept priprema:

Beli luk oljuštite i sitno naseckajte.

Gambore pomešajte sa uljem i belim lukom i ostavite da se mariniraju oko 30 minuta.

Za rezance zakuvajte vodu i ugasite vatru. Ostavite rezance u vrućoj vodi oko četiri minuta i potom ih ocedite.

Za povrće iz woka praziluk operite, zeleni deo praziluka odrežite, a beli narežite na komade dugačke oko 5 cm. Potom narežite praziluk na jednake trakice.

Šargarepu oljuštite i narežite na tanke trakice.

Crvenu papriku prepolovite, odstranite semenke i narežite na trakice.

Crveni luk oljuštite i narežite na kriške.

Krastavac prepolovite po dužini i odstranite semenke. Narežite ga na trake.

Kineski kupus prepolovite, operite i narežite na trakice.

Wok zagrejte i u njemu na jakoj vatri pržite marinirane gambore oko pet minuta. Ulje sačuvajte za povrće. Gambore ocedite na kuhinjskom papiru.

U woku zagrejte još malo ulja od belog luka i pržite šargarepu, praziluk, crveni luk i kineski kupus oko pet minuta. Posolite i začinite sveže mlevenim biberom.

Dodajte papriku i krastavac i pržite još otprilike dva minuta.

Na kraju dodajte čili-sos indijske orahe i pržene gambore.

Povrće iz woka poslužite sa rezancima.

Savet: Po receptu gambore možete po želji začiniti raznim sosovima i začinima kao što su đumbir i beli luk, 24kitchen.com.hr.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram