Gambori će vas podsetiti na šum talasa, a ovo jelo je nutritivno blago prepuno zdravlja, energije i ukusa.
Gambori recept sastojci:
3 čena belog luka
200 ml maslinovog ulja
400 g očišćenih gambora ili kozica
Za rezance
100 g pirinčanih rezanaca
Za povrće iz woka
1 praziluk
1 velika šargarepa
1 crvena paprika
1 glavica crvenog luka
1 krastavac
1 glavica kineskog kupusa
4 kašike slatkog čili-sosa
100 g slanih indijskih oraha
I još
wok
Gambori recept priprema:
Beli luk oljuštite i sitno naseckajte.
Gambore pomešajte sa uljem i belim lukom i ostavite da se mariniraju oko 30 minuta.
Za rezance zakuvajte vodu i ugasite vatru. Ostavite rezance u vrućoj vodi oko četiri minuta i potom ih ocedite.
Za povrće iz woka praziluk operite, zeleni deo praziluka odrežite, a beli narežite na komade dugačke oko 5 cm. Potom narežite praziluk na jednake trakice.
Šargarepu oljuštite i narežite na tanke trakice.
Crvenu papriku prepolovite, odstranite semenke i narežite na trakice.
Crveni luk oljuštite i narežite na kriške.
Krastavac prepolovite po dužini i odstranite semenke. Narežite ga na trake.
Kineski kupus prepolovite, operite i narežite na trakice.
Wok zagrejte i u njemu na jakoj vatri pržite marinirane gambore oko pet minuta. Ulje sačuvajte za povrće. Gambore ocedite na kuhinjskom papiru.
U woku zagrejte još malo ulja od belog luka i pržite šargarepu, praziluk, crveni luk i kineski kupus oko pet minuta. Posolite i začinite sveže mlevenim biberom.
Dodajte papriku i krastavac i pržite još otprilike dva minuta.
Na kraju dodajte čili-sos indijske orahe i pržene gambore.
Povrće iz woka poslužite sa rezancima.
Savet: Po receptu gambore možete po želji začiniti raznim sosovima i začinima kao što su đumbir i beli luk, 24kitchen.com.hr.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Pratite nas i na društvenim mrežama: