Najzdraviju hranu na svetu možete da gajite i na terasi, u saksiji. Samo izađete i uberete

Foto:shutterstock

Naučnici su u novom istraživanju otkrili pobednika, a on će mnoge iznenaditi.

Svi smo u potrazi za zdravljem, za zdravom hranom i čarobnom namirnicom. Da li su to možda godži bobice, čija semenke ili pak kopriva i dobra stara naranža?

U potrazi za najzdravijom hranom na svetu naučnici sa Univerziteta “Vilijam Piterson” u Nju Džersiju ispitali su i uporedili 41 vrstu voća i povrća.
Pobednik, odnosno najzdravija hrana na svetu verovatno će vas iznenaditi: “superhrana” parekselens ne samo da raste u lokalnim krajevima, već čak uspeva i u vaša četiri zida i na balkonu.

Imate li ideju šta bi to moglo biti?

Ovo je najzdravija hrana na svetu

Naučnici su u studiji ispitivali hranu i njihovu gustoću hranjivih materija. Visoko na listi našli su se kineski kupus (91,99 bodova), blitva (89,27 bodova), cvekla (87,08 bodova) i spanać (86,43 boda), a najzdravija opcija i pobednik liste s ukupno 100 osvojenih bova bila je potočarka.

Foto:shutterstock

Šta ovu superhranu čini tako zdravom?

Potočarka sadrži više vitamina, minerala i sekundarnih biljnih materija. Samo 100 grama ove biljke dovoljno je da pokrije većinu dnevnih potreba za vitaminom C. Naime, potočarka sadrži znatno više vitamina C od narandže i limuna, što ovu superhranu čini ultimativnim sredstvom za jačanje imuniteta.

Foto:shutterstock

Šta potočarka sadrži:

  • Velike količine gvođža, kalcijuma, kalijuma i magnezijuma, a ti sastojci neophodni su za izgradnju kostiju i mišića.
  • Puno vitamina K koji sprečava oštećenja ćelija u mozgu.
  • Antioksidansi u potočarki štite od oštećenja DNK-a uzrokovanog slobodnim radikalima i čak mogu smanjiti rizik od raka.
  • Lagano ljutkasti ukus daju eterična ulja gorušice koji istovremeno potočarku čine prirodnim sredstvom za suzbijanje kašlja. Osim toga, ulja gorušice pogoduju probavi.
  • Saznanja naučnika iz Nju Džersija pokazuju i da potočarka pomaže da izabcite toksine iz organizma.
Foto:shutterstock

Šta je zapravo potočarka?

Treba paziti i potočarku ne zamenite sa kres salatom. Ove dve vrste koju možete gajiti na tanjiru s vlažnim kuhinjskim papirom ili vatom. Dve vrste se vrlo razlikuju se po izgledu i ukusu: kres salata – ima kratke stabljike s malim listovima, dok potočarka naraste u visinu do 15 centimetara. I ukus je drugačiji – kres salata podseća na rotkvicu, a potočarka zbog eteričnih ulja gorušice, očekivano, ima ukus senfa.

Potočarka voli vlažno tlo, u prirodi uglavnom raste uz potoke. Seme možete uzgojiti i u posudi za cveće, a najvažnije je da tlo uvek održavate vrlo vlažnim. To znači da potočarka može uspevati i na najmanjem balkonu, po mogućnosti u poluseni.

Ipak, pripazite na količinu.

Foto:shutterstock

Kao što je već spomenuto, 100 grama potočarke pokriva većinu dnevnih potreba za vitaminom C. Međutim, to odgovara količini velike činije. Ipak, tolika količina nije baš preporučljiva jer eterična ulja gorušice mogu izazvati iritaciju bepike, bubrega i želuca ako se konzumiraju prekomerno. Kao prilog ili kao dodatak na kriški hleba ili deo salate, potočarka se obično dobro podnosi. Dakle, kao što to često biva, manje je više – čak i s najzdravijom hranom na svetu, piše tportal.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram