Hrana koja ne treba da se čuva u frižideru čak ni kad je napolju 40 stepeni

RossHelen editorial / Alamy / Alamy / Profimedia

Sve smo pogrešno radili!

Dok meso i mlečni proizvodi mahom treba da se hlade da se ne bi pokvarili, postoji veliki broj drugih namirnica koje ne moraju nužno da budu u frižideru, uključujući i one koje nikada ne bi trebalo da čuvate na taj način. Frižider je veoma specifično, hladno, mračno okruženje koje nije gostoljubivo za sve vrste hrane. Nakon što pročitate ovaj članak, možda ćete morati da napravite još prostora u ostavi.

Avokadu je bolje na stolu

Ako imate nezreo avokado u kojem želite da uživate što pre, frižider definitivno nije mesto za njega. Hladan vazduh dovodi do toga da avokado sazreva sporije. Ostavite avokado na suvom mestu, na primer na kuhinjskom pultu.

Ali obavezno pojedite avokado na vreme. Nema ništa gore od prezrelog avokada. Ako primetite da vaš avokado počinje da tamni, možete ga staviti u frižider da usporite proces sazrevanja.

Laurie Castelli / ImageSource / Profimedia

Ljuti sos voli kad gori

Kada je u pitanju bilo koji ljuti sos, morate zapamtiti da ovi proizvodi imaju prilično dug rok trajanja. Puni su prirodnih konzervansa poput sirćeta i često ne sadrže mnogo pravog voća ili povrća.

Ljuti sos treba čuvati dalje od direktne sunčeve svetlosti i držati ga na hladnom i suvom mestu poput ostave ili ormana. Ako ste fanatik ljutog sosa, možete ga ostaviti i na stolu jer ćete ga svakako koristiti uz sledeći obrok.

M. Timothy O’Keefe / Alamy / Profimedia

Ne stavljajte brašno u frižider

Ne znate mnogo ljudi koji čuvaju pšenično brašno u frižideru, ali u slučaju da ste razmišljali o tome da budete ta osoba – nemojte, jer nema apsolutno nikakvog razloga za to.

Brašno treba čuvati na suvom mestu i u hermetički zatvorenoj posudi. Možete ga staviti u frižider ako želite, ali će zauzeti bespotrebno mnogo prostora.

Vitalina Rybakova / Panthermedia / Profimedia

Držite banane na otvorenom

Banane bolje zadržavaju svoje hranljive materije kada se drže van frižidera. Hladne temperature zapravo usporavaju proces zrenja (kao što smo videli kod avokada). Ali u većini frižidera ima i dosta vlage što može prouzrokovati da banane postanu smeđe ili čak crne.

Ako zaista želite da banane traju duže, narežite ih na male komade i čuvajte ih u plastičnim kesama u zamrzivaču. Smrznute banane su savršene za smutije.

Stefanie Grewel / ImageSource / Profimedia

Ne isušujte hleb

Ništa ne isušuje hleb brže nego da ga ostavite u frižideru. Na niskim temperaturama, hleb će postati bajat, suv i bez ukusa. Takođe, hleb deluje kao neka vrsta sunđera i on će upiti sve mirise koji se zadržavaju oko vašeg frižidera.

Da biste bili sigurni, ostatke hleba čuvajte u kutiji za hleb, koja će sprečiti da hleb izgubi vlažnost koja mu daje poseban ukus. Ako nemate kutiju za hleb, uvek možete da čuvate hleb u mikrotalasnoj. Samo pazite da je slučajno ne uključite.

Paul Grossmann / Tetra Images / Profimedia

Hladni krastavci samo u bjuti tretmanima

Krastavcima ne prija kada su ostavljeni u frižideru. Oni mogu brzo postati vodeni i izgubiti dosta svog ukusa. Umesto toga, čuvajte krastavac na pultu ili u ostavi. Samo ne zaboravite na njega, kako ne biste kasnije pronašli pokvareni krastavac.

Ako želite da vam krastavci budu hladni kako biste ih stavili na oči ili nešto slično, onda ih možete na kratko ostaviti u frižideru ili čuvati kriške krastavca u ledenoj vodi.

Ilja Enger-Tsizikov / Alamy / Alamy / Profimedia

Uzgajajte bosiljak

Reznice bosiljka ne bi trebalo da čuvate u frižideru. Frižideri su tamni, što njima ne prija, stoga je poznato da bosiljak uvene u frižideru.

Umesto toga, stavite ostatak bosiljka u šolju do pola punu sveže vode, a zatim tu šolju stavite pored sunčanog prozora. Vaš bosiljak će trajati mnogo duže, a može čak i da nikne korenje, što znači da ga možete ponovo posaditi i uzgajati sopstveni bosiljak.

Quim Roser / ImageSource / Profimedia

Spasite šargarepe

Šargarepa zapravo može da istrune i navlaži se ako je predugo ostavljena u frižideru. Šargarepu treba čuvati dalje od direktne sunčeve svetlosti na mestu sa niskom vlagom.

Ako isečete gomilu šargarepe da poslužite uz pileća krilca ili nešto slično, možete ih staviti u posudu sa vodom i staviti u frižider, ali samo ako ćete ih pojesti u roku od nekoliko sati.

Debby Lewis-Harrison / ImageSource / Profimedia

Pahuljce ne ostavljajte u frižideru

Frižider nije mesto za žitarice. Vlaga unutra će uzrokovati da žitarice postanu mnogo manje hrskave.

Žitarice uvek treba čuvati na hladnom i suvom mestu, poput ostave ili ormana. Niko ne voli vlažne žitarice. Osim ako niste onaj tip koji za doručak pahuljice natopljene u mleku.

Elena Veselova / Alamy / Alamy / Profimedia

Senf ostavite na polici

Senf je sličan kečapu po tome što može duže da stoji van frižidera. U stvari, senf može trajati čak i duže od kečapa jer sadrži prirodnu kiselinu koja deluje kao konzervans.

Elena Veselova / Alamy / Alamy / Profimedia

Jabuke držite dalje od hladnoće

Jabuke mogu da izdrže nedelju ili dve na sobnoj temperaturi, a mogu uzrokovati brže sazrevanje drugog voća zbog prirodnog gasa koji emituju. Ne želite da zarobite sav taj gas u svom frižideru sa ostalim proizvodima koji se lako kvare.

Enzimi u jabukama postaju daleko aktivniji na sobnoj temperaturi, čineći jabuke hranljivijim.

Diana Miller / ImageSource / Profimedia

Čokoladi nije mesto u frižideru

Mnogi ljudi apsolutno vole hladnu čokoladu, ali idealna temperatura za čokoladu je zapravo između 18 i 20°C što je mnogo toplije od prosečnog frižidera.

Čuvajte čokoladu u frižideru samo ako živite u veoma toplim danima, kada postoji opasnost da se čokolada potpuno otopi. Međutim, ako zaista volite hladnu čokoladu, ne treba niko da vas sprečava.

Mike Kemp / Tetra Images / Profimedia

Citruse držite u kropi sa voćem na stolu

Tipično, zrelo voće je slatko voće, što znači da će ono koje se drži na sobnoj temperaturi brže sazreti i razviti više slatkoće. Citrusno voće može biti prilično kiselo ako mu nije dato dovoljno vremena ili prostora da sazri.

Držite voće poput pomorandže, grejpfruta, limuna i limete van frižidera. Ako baš volite hladne pomorandže, stavite ih u frižider sat ili dva pre nego što poželite da ih pojedete.

Martin Mehes / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Obratite pažnju ako ostavljate kafu u frižideru

Kafu zapravo možete držati u frižideru sve dok je u hermetički zatvorenoj posudi. Ovo važi i za zrna kafe i za ostatke kuvane kafe. Generalno, zrna kafe moraju biti na hladnom i suvom mestu, a frižider je hladan, ali ne previše suv.

Kuvana kafa može učiniti da sve ostalo u vašem frižideru miriše na kafu, a ako je prevruća, može da podigne temperaturu unutar njega, što je štetno za meso i mlečne proizvode koje držite u njemu.

WayUp Productions / ImageSource / Profimedia

Zaboga, vadite više paradajz iz frižidera

Ako primenite jednu stvar od celog ovog članka, neka to bude da ne čuvate paradajz u frižideru. Ovi ukusni, sočni, crveni plodovi uspevaju u hladnom, suvom, prozračnom okruženju. Ostavite ih u posudi na pultu.

Ako čuvate paradajz u frižideru, brzo će izgubiti sav svoj ukus, teksturu i hranljive materije. Paradajz koji se čuva u frižideru može imati neku vrstu kiselog ukusa.

11 Petra Hajská / Ifood SM / Profimedia

U nekim delovima sveta jaja se ne drže u frižideru

U nekim zemljama jaja se ne drže u frižideru ni u prodavnicama ni u domovima ljudi. Tako se to radi u Velikoj Britaniji. Studija koja je nedavno objavljena otkrila je da zapravo nije bitno da li čuvate jaja u frižideru ili ne, tako da biste mogli da uštedite malo prostora na svojim hladnim policama.

Ipak, odluka je na vama, ali pročitajte i šta piše na kutiji.

Debby Lewis-Harrison / ImageSource / Profimedia

Tropsko voće voli prirodno okruženje

Tropsko voće dolazi iz tropskih mesta gde je toplo i kišno i sunce uvek sija. Ne želite da uzmete tropsko voće i stavite ga u hladan, suv frižider. To je suprotno od onoga što mu treba.

Voće kao što su mango, šljive, kivi, kajsije i breskve zapravo sazrevaju sporije u frižideru i brže će izgubiti ukus i hranljive materije. Samo ostavite tropsko voće u činiji na svom stolu ili kuhinjskom pultu. A i estetski su odlični.

Kittiphan Teerawattanakul / Alamy / Alamy / Profimedia

Beli luk ne voli hladovinu

Ako ga držite u frižideru, beli luk može postati gumast i čak početi da niče. Može izgledati sasvim normalno, ali onda kada ga otvorite, primetićete male zelene klice unutra.

Umesto toga, ostavite ga u posebnoj tegli ili čak u kesi za zamrzivač i čuvajte ga na polici. Takođe možete oguliti beli luk i čuvati oguljene karanfile u zamrzivaču.

Carlos Hernandez / ImageSource / Profimedia

Kečapu je odlično u kredencu

Suprotno popularnom verovanju, kečap zapravo ne treba da se čuva u frižideru, čak i nakon što je boca otvorena. On je puna konzervanasa. Sve dok ga ne kontaminirate, kečap može trajati zaista dugo. Tako da praktično nikad ne morate da brinete kada ga stavljate na pljeskavicu.

Anton Eine / Panthermedia / Profimedia

Ne stavljajte med u frižider

Možda vam se čini očiglednim, ali zaista ne bi trebalo da čuvate med u frižideru. Med je prirodni konzervans. Hladan vazduh će dovesti do kristalizacije meda, što nije sjajno. Ako se vaš med kristalizuje, samo stavite celu teglu u toplo navlaženo kupatilo da se kristali rastvore.

Debby Lewis-Harrison / ImageSource / Profimedia

Bonus video: Tefal ekspres lonac

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram