Namirnica koja čuva od raka i bolesti srca među Srbima je omražena

boranija
Foto: 2light / Alamy / Alamy / Profimedia

Odlična je i za mršavljenje.

Skoro kultni status među omraženim namirnicama kod Srba ima jedna povrćka koja to svakako ne zaslužuje. Malo ko se obraduje kad čuje da je baš to jelo za ručak, a mnogi nisu svesni da ona sadrži vrlo važne nutrijente koji čuvaju od raznih opasnih bolesti, ali pomaže i da se skine višak kilograma.

U pitanju je – boranija.

Za početak je jako važno znati da boranija ne sadrži holesterol. Iako je našem telu potrebno nešto holesterola za zdrav rast ćelija, povišen holesterol može dovesti do nakupljanja masnih naslaga u arterijama. To može smanjiti dotok krvi u srce i mozak i izazvati srčani ili moždani udar, upozoravaju na sajtu HealthLine.

Jedna šolja sirove boranije ima 2,7 g vlakana, dok kuvana boranija sadrži 4 g vlakana, od kojih su neka rastvorljiva. Ta rastvorljiva vlakna mogu pomoći u smanjenju LDL ili takozvanog lošeg holesterola i nivoa ukupnog holesterola.

Takođe, boranija čuva srce jer snižava krvni pritisak i smanjuje upale. Naime, Američko udruženje za srce preporučuje do 1.500 mg soli dnevno za optimalno zdravlje srca, a boranija prirodno sadrži malo natrijuma – jedna šolja ima samo 6,6 mg. Od previše soli u ishrani raste krvni pritisak, koji se dovodi u vezu sa povećanim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara.

Pritom, boranija je bogat izvor vitamina A, C i K, kao i folne kiseline, koja je posebno važna za trudnice.

Mnoge studije su pokazale i da dosta biljne hrane kao što je boranija smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa, srčanih bolesti i ukupne smrtnosti.

Vrlo je važno znati i da boranija sadrži veliku količinu hlorofila. To može blokirati kancerogene efekte supstanci koje nastaju prilikom pečenja mesa na visokoj temperaturi. Zato ljubitelji roštilja omiljena jela od mesa treba da kombinuju sa ovim zelenim povrćem kako bi smanjili rizik od bolesti, piše MedicalNewsToday.

Za kraj, možda vam se mišljenje o boraniji promeni ako čujete da jedna šolja ovog svežeg povrća ima samo 31 kaloriju, praktično nimalo masti i samo 3,6 grama šećera, a to su sjajne brojke ako biste da smršate.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram