Eterična ulja koja blagotvorno utiču na anksioznost

Foto: Alice S. / BSIP / BSIP / Profimedia

Mirisni receptori u nosu šalju posebne hemijske poruke mozgu i to onom delu koji je odgovoran za emocije (poput ljutnje i straha) i sećanje. Mirisni signali iz eteričnih ulja pozitivno stimulišu nosne receptore, te tako utiču na mentalno i fizičko zdravlje.

Lavanda

Najpopularnije eterično ulje. Lavanda je najviše proučavana i najkorištenije eterično ulje. Široko cenjena po svojoj sposobnosti opuštanja, a često je sastojak kozmetike kao što je sapun, losioni, šamponi i ulja za masažu.

Nekoliko kapi eteričnog ulja na vašem ručnom zglobu ili pamučnoj loptici stavljenoj u jastuk može vam pomoći da spavate. Lavanda pored kupke i masaže služi i u otklanjanju anksioznosti. Istraživanja su pokazala da lavanda ima antianksiozno i antidepresivno dejstvo, stabilizuje raspoloženje i sedativno i neuroprotektivno svojstvo.

Za razliku od većine eteričnih ulja, lavanda se može uzeti i peroralno. Jedno istraživanje pokazalo je da peroralno uzimanje ulja lavande u vidu kapsula dovodi do ublažavanja anksioznog poremećaja, bez bojazni od moguće zavisnosti i nuspojava. Ako želite da probate samo jedno eterično ulje, probajte lavandino.

Bergamot

Protiv anksioznosti i depresije. Bergamot je vrsta narandže i uzgaja se uglavnom u Italiji. Plod nije jestiv, ali eterično ulje se dobija iz kore.

Možda vam je poznato da je bergamot sastojak Earl Grey čaja. Većina citrusnih eteričnih ulja su dobra za poboljšanje raspoloženja, ali bergamot prednjači u rešavanju depresije.

Sva citrusna eterična ulja, uključujući bergamot mogu uzrokovati fotosenzitivnost. Za razliku od lavande, bergamot ne treba nanositi na kožu u nerazređenom obliku. Ako imate osetljivu kožu, ne preporučuje se da nanosite ovo eterično ulje pre izlaganja sunčevom zračenju.

Kamilica

Verovatno ste upoznati sa kamilicom kao opuštajući biljni čaj protiv nesanice i stresa. Ali možda niste znali da se njeno eterično ulje koristi za opuštanje. Postoje mnoge vrste kamilice. Dve najpopularnije koje se koriste za dobijanje eteričnih ulja su:

Nemačka ili divlja kamilica (Matricaria recutita)

Engleska kamilica (Chamaemelum Nobile)

Eterično ulje kamilice je tako nežno da je čak i sigurano za korišćenje na bebama (u vrlo razrijeđenim koncentracijama). Osim lečenja anksioznosti i nesanice, obično se koristi protiv stresom prouzrokovanih bolesti, kao što je ekcem.

Ostala ulja

Lavanda, bergamot i kamilica nisu jedina eterična ulja koja se koriste u terapiji protiv stresa, anksioznosti ili depresije. Postoji još puno drugih eteričnih ulja, te možete proširiti vaš izbor. Imajte na umu da neka od eteričnih ulja imaju dvostruko dejstvo, pa tako deluju i protiv depresije i protiv anksioznosti.

Eterična ulja za otklanjanje stresa i anksioznosti:

Bosiljak, kedrovina, žalfija, geranium, tamjan, origano, mandarina, neroli, sandalovo drvo.

Eterična ulja za ublažavanje depresije:

Bosiljak, žalfija, geranium, grejpfrut, jasmin, limun, mandarina, pomorandža, neroli, pačuli, nana, ruzmarin, ruža, palisandrovo drvo, sandalovo drvo, majčina dušica, piše Galleria.

 

***
Bonus video: Zlatni retriver

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram