Da li su šumeće tablete zdrave i zašto ne

Suplementi
Foto: B. BOISSONNET / BSIP / BSIP / Profimedia

Nikako ih ne konzumirajte na svoju ruku.

Iako možemo da ih kupimo čak i u supermarketima, stručnjaci poručuju da šumeće tablete ne treba konzumirati kao napitak, često umesto soka. Skloni smo tome da napamet pijemo vitamine, bez prethodne provere organizma i razgovora sa lekarom. Ovo je postalo posebno popularno od početka pandemije korona virusa.

Suplementi u šumećem obliku treba da se uzimaju samo u dogovoru sa lekarom, jer doza nikako ne može da bude ista za svakog pojedinca. Ako pročitate poleđinu pakovanja šumećih tableta, videćete da piše – dozvoljeno 1 ili 2 tablete dnevno. Međutim, postavlja se pitanje za koga je ta doza? Za dete, za odraslu zdravu osobu, za osobu koja pati od nedostatka nekog vitamina?

Foto: hkoca / Alamy / Alamy / Profimedia

Da bismo razrešili sumnje pitali smo doktora Nikolu Stojkovića da li su šumeće tablete štetne po naše zdravlje.

„Studije su pokazale da je bolje uzimati lek u obliku tableta nego u obliku šumećih tableta. Razlog je taj što sadržaj natrijuma u ​​šumećim tabletama može biti opasan po naše zdravlje. Ako se konzumiraju svakodnevno, mogu čak povećati rizik od srčanih bolesti za 1 odsto.

Natrijum je jedan od glavnih hemijskih elemenata soli. Ako se uzimaju svakodnevno, ove rastvorljive tablete mogu premašiti 2 g natrijuma koliko je dnevna preporuka za unos od strane SZO. Na taj način, smatra se da one mogu dovesti do povišenog krvnog pritiska onih koji ih konzumiraju.

Sve je učestalija primena šumećih tableta jer su jednostavnije za upotrebu, ali obzirom na rizike koje mogu da izazovu, retko se savetuju od strane lekara.

Takođe, ono što je jako bitno jeste da je procenat apsorpcije aktivnih supstanci iz šumećih tableta manji nego kod drugih oblika lekovitih supstanci, što je još jedan razlog za izbegavanje.“

Šumeće tablete takođe mogu oštetiti vaše zube.

Istraživanje sprovedeno pre nekoliko godina na Univerzitetu u Helsinkiju o delovanju osam vrsta šumećih vitamina pokazalo je da svi oni mogu imati korozivni učinak na zube. Dokazano je da sokovi puni šećera, kisela i gazirana pića kao što su koka kola ili zaslađena limunada mogu uzrokovati karijes, a pokazuje se da slične efekte na zube imaju i “zdravi”, ali gazirani vitaminski preparati.

Za potrebe istraživanja zubi su bili uronjeni u vitaminskim šumećim napicima stotinu sati i svi su, uključujući i napitke koji su sadržavali kalcijum (mineral važan za jake i zdrave zube), izazvali demineralizaciju. Ispiranjem minerala koji se nalaze u zubima oni postaju slabiji, porozniji i skloni oštećenjima.

Efekti na zube pokazali su se najgorima kod šumećih tableta vitamina C, koje su najjače uništavale dentin, unutrašnji sloj zuba koji se nalazi ispod gleđi.

Opasnost od oštećenja je veća i zato što ljudi vitaminske šumeće tablete najčešće uzimaju ujutro nakon doručka, nakon čega odmah peru zube, a tada su zubi i najosetljiviji.

Konačno, vitaminske šumeće napitke, baš kao i sve ostale dodatke, treba kupovati na proverenim mestima, a ne u supermarketima po niskim cenama. Oni nisu podložni redovnim testovima pa u njima ne mora biti ništa od vrednih vitamina ili minerala, zbog kojih ih zapravo i kupujete.

***

Bonus video: Borba protiv nasilja nad ženama: Somborske šnajderke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram