Četiri vežbe za 10 minuta dnevno zatežu celo telo

Adriana Lima
Foto: Amazon Sports/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Da bismo oblikovali telo, istegli se, ali i samo opustili u ovim stresnim vremenima, dovoljno je da izdvojimo deset minuta dnevno. Američka fitnes instruktorka Diana Metrea kreirala je desetominutnu rutinu vežbi za celo telo.

Vežbe su primerene i za potpune početnike, a najbolje je što vam za njih nije potrebna nikakva dodatna oprema i možete ih izvesti bilo kad kod kuće i tako krenuti u oblikovanje čitavog tela, piše Zadovoljna.hr .

Sklekovi

Sklekovi su sigurno jedna od najpoznatijih vežbi za celo telo. Radi se o jednom od osnovnih pokreta u treningu snage i deo su programa i za amatere i za profesionalce.

Lezite na stomak, oslonite se na ruke i vrhove nožnih prstiju. Dlanovi moraju da budu postavljeni nešto šire od širine vaših ramena, ruke treba da su u ravnoj liniji, a grudi tačno iznad palčeva. Potom se spustite čitavim telom, pa podignite. Ponovite to pet puta.

Pročitajte još:

Duboki čučanj

Za čučanj se u sportskim krugovima često može čuti da je najvažnija vežba, pa čak i kralj svih vežbi. Ali jako je važno njegovo pravilno izvođenje korišćenjem težine čitavog tela, posebno kada je reč o tzv. dubokom čučnju.

Raširite noge u širini ramena, stopala neka čvrsto prianjaju uz pod, držite trup ravnim, a kako se spuštate u čučanj, ruke podignite ispred sebe. Istovremeno zadnjicu gurajte unazad, kao da nameravate da sednete. Ponovite deset puta.

Dodirivanje ramena u planku

Daska ili plank jedna je od najefektnijih vežbi za trbušne mišiće, ali i vežbi za celo telo. Naime, dok se izvodi ta vežba, u njoj učestvuju mišići gotovo čitavog tela, a kada tome dodamo naizmenično dodirivanje ramena, dodatno se jačaju i mišići ruku.

Lezite na pod stomakom nadole. Savijte laktove pod uglom od 90 stepeni i prenesite težinu tela na ruke. Vaše telo treba da formira ravnu liniju od vrha glave do pete. Potom izravnajte ruke, postavite se na dlanove i naizmenično dodirujte rame suprotne ruke, dok istovremeno prenosite težinu na onu ruku na koju se oslanjate. Ponovite 16 puta sa svakom rukom.

Jumping Jacks

 

 

Jumping jacks je kardio vežba za celo telo koja će ubrzati puls i podstaći sagorevanje kalorija, a radili smo je još tokom školskih dana.

Jednostavno stanite uspravno, stopala raširite u širini ramena, a ruke ispružite uz telo, dlanova okrenutih prema telu. Iz te pozicije skočite uvis, a pritom raširite noge i doskočite. Dok izvodite skok, nastojte da iznad glave dotaknete dlanove, jedan o drugi. Pazite da ovu vežbu izvodite na stabilnoj podlozi kako ne bi došlo do klizanja i pada. Ponovite 20 puta.

Između svake od navedenih vežbi napravite pauzu od 45 sekundi, a za 10 minuta napravite onoliko serija koliko vam to dopušta vaša trenutna kondicija.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram