Četiri namirnice sa više kalcijuma od mleka

Foto: Manuel Tauber-Romieri / Alamy / Alamy / Profimedia

Kalcijum je esencijalni mineral za naše zdravlje i uveravaju nas da je mleko njegov glavni izvor, ali to nije sasvim tačno. Dnevna doza kalcijuma dobija se iz druge hrane, posebno dodavanjem semenki i povrća u ishranu.

Osim zdravlja kostiju, kalcijum je takođe potreban za funkciju mišića i signalizaciju živaca, piše Slobodna Dalmacija.

U ove četiri namirnice ga najviše ima.

Chia semenke

Samo 45 grama chia semenki dnevno može vam osigurati istu količinu kalcijuma kao i čaša mleka. Na ovaj način možete očuvati kosti, zube i nokte zdravima. Chia semenke takođe su pune vlakana i proteina koji će vam pomoći da duže ostanete siti.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели CheFFrancisco (@culinary_talents)

Semenke susama

Sitne semenke susama, crne ili bele, pune su kalcijuma. Takođe su izvrsni izvori mangana, cinka i bakra. Samo 30 grama može vam osigurati 300 mg kalcijuma. Svakodnevno dodavanje u salatu ili smuti može smanjiti rizik od osteoartritisa kolena. Osim toga, mogu pomoći i u snižavanju krvnog pritiska, smanjenju upale i snižavanju holesterola.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели #glutensiz(freegluten) (@glutensiz_yemeklerim)

Semenke maka

Semenke maka su posebno bogate manganom i kalcijumom. 20 grama ovih sitnih semenki može vam osigurati 300 mg kalcijuma. Ove semenke takođe su bogate belančevinama i bakrom. Svakodnevna konzumacija može pomoći telu da bolje iskoristi aminokiseline, masti i ugljene hidrate i održava kosti zdravima.

Zeleno lisnato povrće

Tamno, lisnato povrće takođe je neverovatan izvor kalcijuma. Listovi su posebno bogati kalcijumom i trebalo bi da budu deo svakodnevne ishrane. Samo 150 do 200 grama zelenog lišća može vam osigurati dovoljnu količinu kalcijuma. Osim toga, ovo je povrće bogato gvožđem koje je bitno za stvaranje crvenih krvnih ćelija.

***

Bonus video: Najskuplji med na svetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram