Čajevi koji prže salce sa stomaka

čaj
Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Idealni su ako želite ravan stomak.

Gubitak kilograma je već dovoljno težak zadatak za svakog od nas, a poseban izazov je topljenje salca sa stomaka. Većina masti na stomaku nazivaju se viscelarne masti, one koje se talože u predelu stomaka, oko vitalnih organa.

A zbog toga su opasnije od drugih masti.

Međutim, postoje određeni čajevi koji vam mogu pomoći da skinete salce sa stomaka.

Zeleni čaj

Vaclav Mach / Alamy / Alamy / Profimedia

Zeleni čaj je verovatno najpoznatiji čaj za sagorevanje masti na stomaku. Prema nedavnoj studiji iz 2022. godine objavljenoj u Međunarodnom časopisu za istraživanje životne sredine, ispitanici koji su konzumirali velike količine zelenog čaja – 4 ili više šoljica dnevno imali su 44 odsto manji rizik od razvoja abdominalne gojaznosti od onih koji nisu pili taj čaj.

Istraživanja pokazuju da je većina njegovih svojstava za mršavljenje posledica toga što je bogat polifenolima, a tu je i podgrupa ovih polifenola – takozvani katehini. Najzastupljeniji katehin koji se nalazi u čaju je EGCG koji je povezan sa ubrzanjem metabolizma.

Ulong čaj

jongjai jongkasemsuk / Panthermedia / Profimedia

Ovaj čaj ima iste listove kao zeleni i crni čaj ali je delimično oksidovan, dok je zeleni neoksidovan, dok crni čaj prolazi kroz punu oksidaciju. Ulong čaj se pravi sušenjem lišća na suncu dok ne uvene i uvije se.

Istraživanja pokazuju da ovaj čaj sadrži polifenole povezane sa bržim metabolizmom i smanjenjem abdominalne masti.

Jedna studija iz 2020. godine sa Univerziteta Tsukuba je otkrila da je Ulong čaj povećao razgradnju masti za oko 20 posto i nastavio da to čini i tokom noći  dok su ispitanici spavali.

Crni čaj

Jelena Stojic / Alamy / Alamy / Profimedia

Izveštaj iz 2016. objavljen u časopisu Molecules kaže da polifenoli koji se nalaze u crnom čaju mogu da pomognu u smanjenju telesne težine i viscelarne masti.

Učenici studije iz 2014. godine objavljene u Food & Function koji su pili tri šoljice crnog čaja svaki dan tokom tri meseca primetili su gubitak kilograma i smanjenje obima struka od onih koji nisu pili čaj.

Beli čaj

Utvrđeno je da beli čaj ubrzava metabolizam i povećava oksidaciju masti što može da pomogne u mršavljenju.

Nedavni izveštaj iz 2023. objavljen u Food Safety & Healthutvrdio je da beli čaj ima blagotovoran uticaj na mršavljenje kao i na viscelarnu masnoću posebno.

Pu-erh čaj

Jedna vrsta fermentisanog kineskog crnog čaja poznatog kao Pu-erh čaj je u nekoliko studija povezana sa gubitkom težine ili masti.

Studija iz 2014. godine objavljena u Phytotherapy Research otkrila je da su muškarci sa metaboličkim sindromom koji su pili čaj primetili blagi pad telesne masti i BMI, piše Eathis.com.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram