Brzi test: Uštinite ruku i proverite pijete li dovoljno vode

Voda, čaša vode, žena, devojka, hidriraje, hidratacija
Foto: Shutterstock

Ljudi koji rade ili su na otvorenom u vreme talasa vrućine imaju povećani rizik od dehidracije zbog čega je važno piti dosta tečnosti. Ali koliko tačno? Jedan od načina da proverite jeste li dehidrirani brzi je test stiskanja kože.

Uštipnite kožu na ruci. Koža s normalnom elastičnošću brzo će se vratiti u svoj uobičajeni položaj kada se oslobodi. Blaga dehidracija prouzrokovaće usporeno vraćanje kože u normalni položaj, piše zadodoljna.hr.

Drugim rečima – vreme je za tečnost. Međutim, postoje i bolji indikatori da je telu potrebna voda.

„Pre bih (dehidraciju) povezao s fizičkim simptomima kao što su bezvoljnost, glavobolja ili suva usta“, kaže nemački dermatolog Kristof Libik.

POGLEDAJTE JOŠ:

Razlog je, objašnjava, taj što koža ne reaguje odmah na nedostatak tečnosti.

„Budući da sam dermatolog, mogu naravno da primetim da koži nedostaje uobičajeni sjaj i vlažnost“, kaže on i dodaje da je laiku, međutim, teško prosuditi.

U vrućim danima, savetuje doktor, treba piti više od predloženog minimuma od litre i po vode dnevno. Teško da možete popiti previše, napominje.

Voda je takođe njegov omiljeni način hlađenja. Vodom iz slavine pređe preko dlanova i podlaktica. Kaže da je to najprijatniji način.

Ako ste napolju tokom sunčanih i vrućih dana, dermatolog kaže da je najbolje biti u hladu od 11 do 16 sati. Izlaganje suncu pre i posle pomoći će telu da proizvede dovoljnu količinu vitamina D i pojača nivo „hormona sreće“, napominje. Krema za sunčanje pritom neće sprečiti proizvodnju vitamina D, ali će vam sačuvati zdravlje.

Zaštita od sunca je ključna jer je alternativa rak kože, kazao je.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram