Danas naširoko obožavani klasik austrijske kuhinje, nekad su spremali samo najsiromašniji jer, ako bolje pogledate, ovo je gulaš od krompira i luka. Kobasice su došle kasnije, barem kod onih koji su mogli sebi da ih priuštite.
Austrijski gulaš od krompira često će se naći na jelovnicima austrijskih restorana, ali i na kućnim jelovnicima širom nekadašnje Austro-Ugarske, pa ni kod nas nije nepoznat. Ovo jelo na kašiku, bogatog ukusa, tople boje i brašnasto-kremaste teksture stvoren je za one koji vole pokantno i najbolje prija zimi, a što je najvažnije – jako je jednostavno napraviti ga, piše Pun kufer.
Sastojci:
4 velika ili 7 srednjih krompira
3 srednje glavice crnog luka
1 češanj belog luka
2 veće dimljene kobasice
2 kašike mlevene slatke paprike
1 kašičica mlevene ljute paprike
2 kašičice sirćeta (bilo kojeg)
1 kašika paradjza u tubi
1 kašičica majorana
3/4 kašičice semenki kima
1/2 kašičice šećera
1/2 kašičice fine soli
1/2 kašičice sveže mlevenog bibera
2 lista lovora
1 kocka za supu
7-8 šoljica vode (1,75 – 2 l)
Priprema:
Ogulite, operite i narežite krompir na kockice od otprilike 2 centimetra. Pripremite lonac sa 8 šoljica vruće vode koju ćete postupno dodavati kasnije. Luk narežite na sitno. Zagrejte 2 kašike ulja u velikom loncu, dodajte luk i kuvajte na jakoj vatri 5 minuta uz stalno mešanje. Nakon 5 minuta smanjite vatru i dinstajte još 15 minuta, i dalje mešajući, dok luk ne omekša i ne dobije zlatno-smeđu boju. Poslednja 2 minuta dodajte zgnječeni beli luk. Kad počne da se lepi za posudu, dodajte obe vrste paprike. U loncu treba da bude dovoljno ulja da paprika ne zagori. Mešajte 10 sekundi pa ulijte sirće.
Dodajte pastu od paradajza, majoran i kim. Promešajte pa postepeno ulijte 1 šoljicu vruće vode. Pustite da uvri, a zatim dodajte još jednu šoljicu. Pustite da se kuva dok ne dobije kremastu konzistenciju.
Ako želite glatki umak, izmiksajte ga štapnim mikserom ili u blenderu. Vratite umak od luka u lonac i dodajte šećer, so, biber, lovor i izmrvljenu kocku za supu. Polako dodajte šoljicu po šoljicu vode (jednu ostavite) i krompir pa kuvajte otklopljeno pola sata.
Narežite kobasice na prst debljine i kuvajte ih s krompirom. Kad je krompir kuvan, izvadite deo i izgnječite viljuškom, po potrebi dodajte tečnosti od gulaša i još jednom izgnječite da dobijete glatku smesu pa je vratite u gulaš i kuvajte još nekoliko minuta da se gulaš malo zgusne.
Poslužite s kriškom hleba i uživajte.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Pratite nas i na društvenim mrežama: