4 jela na vodi uz koja će vam post mnogo lakše pasti

Foto:shutterstock

Fenomenalno.

Božićni post počeo je 28. novembra i trajaće do 6. januara 2024. godine, odnosno do Badnjeg dana.

U nastavku vam donosimo sjajne predloge za savršena posna jela.

Posna čorba od praziluka na vodi

Cseh Ioan / Alamy / Alamy / Profimedia

Sastojci:

2 praziluka

1 glavica crnog luka

300-400 g krompira

so

biber

lovorov list

sok od pola limuna

kašika brašna

Priprema:

Zagrejati malo vode, dodati sitno iseckani praziluk, crni luk i kuvati dok luk ne omekša.

Dodati krompir iseckan na kocke, so, biber, lovorov list, sve preliti sa 1l vode, kuvati 45-50 minuta pokloljeno na umerenoj vatri.

Skinuti sa vatre, dodati kašiku brašna i prokuvati još pet minuta.

Na kraju sve začiniti limunovim sokom.

Najbolji posni krompir na vodi

Foto:shutterstock

Sastojci:

400-500g krompira

1 šargarepa

1 manja glavica crnog luka

1 manja glavica belog luka

1 kašika kukuruznog brašna

suvi začin

biber

1 kašičica paprike dimljene može i obična aleva.

malo vode

Priprema:

Iseći krompir na što tanje listiće tako i šargarepu.

Staviti u njega alevu papriku, začin, biber, beli luk, kukuruzno brašno, peršunov list, i šargarepu takođe na tanke krugove.

Sve dobro izmešati.

U teflonski tiganj ili šerpu sipati oko 100ml vode pa istresti pola krompira pa poređati na krugove crni luk pa ostatak krompira poređati.

Poklopiti i pržiti bez ulja na veoma maloj niskoj temperaturi da ne bi izgorelo.

Povremeno dodavati po malo vode i prodrmati.

Ne treba mešati.

Posle 20-30 min krompir je gotov i omekšao, pišu Posnajela.rs.

Posne punjene paprike na vodi

Rezeda Kostyleva / Alamy / Alamy / Profimedia

Sastojci:

sveže paprike

pečurke

paradajz u tubi

pirinač

praziluk

so

biber

peršun

Priprema:

Izdinstati pečurke i praziluk na vodi, obariti pirinač, sve spojiti i dodati navedene začine.

Paprike puniti smesom, poredjati u tepsiju, zaliti paradajzom da ogreznu i peći na umerenoj temperaturi.

Povremeno okretati dok paprika ne omekša.

Posna pita sa pečurkama na vodi

Foto: Shutterstock

Sastojci:

pakovanje šampinjona

1/2 glavice luka

1/4 praziluka

1 šolja mlevenog paradjza

kore za pitu
so

biber

mešavina začina

origano

voda

Priprema:

Luk, praziluk i pečurke sitno iseckati.

U keramički ili teflonski tiganj sipati šolju mlevenog paradajza i na njemu prodinstati luk, praziluk i pečurke, dodati so i začine po ukusu.

Kore iseći na 3 duže trake, i redjati jednu na drugu, a između premazati vodom, kečapom ili mlevenim paradjzom.

Treću koru premazati pripremljenom smesom i saviti u trougao.

Trouglove slagati na papir za pečenje u đuvečaru.

Peći dok ne porumeni na 200 stepeni, piše Glossy.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram