Fenomenalno.
Božićni post počeo je 28. novembra i trajaće do 6. januara 2024. godine, odnosno do Badnjeg dana.
U nastavku vam donosimo sjajne predloge za savršena posna jela.
Posna čorba od praziluka na vodi
Sastojci:
2 praziluka
1 glavica crnog luka
300-400 g krompira
so
biber
lovorov list
sok od pola limuna
kašika brašna
Priprema:
Zagrejati malo vode, dodati sitno iseckani praziluk, crni luk i kuvati dok luk ne omekša.
Dodati krompir iseckan na kocke, so, biber, lovorov list, sve preliti sa 1l vode, kuvati 45-50 minuta pokloljeno na umerenoj vatri.
Skinuti sa vatre, dodati kašiku brašna i prokuvati još pet minuta.
Na kraju sve začiniti limunovim sokom.
Najbolji posni krompir na vodi
Sastojci:
400-500g krompira
1 šargarepa
1 manja glavica crnog luka
1 manja glavica belog luka
1 kašika kukuruznog brašna
suvi začin
biber
1 kašičica paprike dimljene može i obična aleva.
malo vode
Priprema:
Iseći krompir na što tanje listiće tako i šargarepu.
Staviti u njega alevu papriku, začin, biber, beli luk, kukuruzno brašno, peršunov list, i šargarepu takođe na tanke krugove.
Sve dobro izmešati.
U teflonski tiganj ili šerpu sipati oko 100ml vode pa istresti pola krompira pa poređati na krugove crni luk pa ostatak krompira poređati.
Poklopiti i pržiti bez ulja na veoma maloj niskoj temperaturi da ne bi izgorelo.
Povremeno dodavati po malo vode i prodrmati.
Ne treba mešati.
Posle 20-30 min krompir je gotov i omekšao, pišu Posnajela.rs.
Posne punjene paprike na vodi
Sastojci:
sveže paprike
pečurke
paradajz u tubi
pirinač
praziluk
so
biber
peršun
Priprema:
Izdinstati pečurke i praziluk na vodi, obariti pirinač, sve spojiti i dodati navedene začine.
Paprike puniti smesom, poredjati u tepsiju, zaliti paradajzom da ogreznu i peći na umerenoj temperaturi.
Povremeno okretati dok paprika ne omekša.
Posna pita sa pečurkama na vodi
Sastojci:
pakovanje šampinjona
1/2 glavice luka
1/4 praziluka
1 šolja mlevenog paradjza
kore za pitu
so
biber
mešavina začina
origano
voda
Priprema:
Luk, praziluk i pečurke sitno iseckati.
U keramički ili teflonski tiganj sipati šolju mlevenog paradajza i na njemu prodinstati luk, praziluk i pečurke, dodati so i začine po ukusu.
Kore iseći na 3 duže trake, i redjati jednu na drugu, a između premazati vodom, kečapom ili mlevenim paradjzom.
Treću koru premazati pripremljenom smesom i saviti u trougao.
Trouglove slagati na papir za pečenje u đuvečaru.
Peći dok ne porumeni na 200 stepeni, piše Glossy.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: