Recept za posnu sarmu koju ćete voleti više od mrsne

posna sarma
Foto: Shutterstock

Recept koji ćete obožavati!

Veliki post je počeo, što znači da oni koji ga se pridržavaju do Uskrsa spremaju jela koja nemaju životinjskih masnoća, dakle, jela bez mesa, jaja, sira, mleka… Među njima se izdvaja posna sarma, koja uz dobar recept može da bude i bolja nego ona klasična.

Sastojci za 5 osoba

4 srednje glavice crnog luka

2 praziluka

5 većih šargarepa

1 koren peršuna

1/4 korena celera

4 čena belog luka

500 g pirinča

1 veći krompir

500 g dimljene ribe (može i bez ribe)

2 glavice kiselog kupusa

suvi biljni začin

slatka mlevena paprika

lovorov list

biber

1 kašika brašna

so

1 vezica peršunovog lista

Priprema

Sipajte ulje u veću šerpu da bude debljine prsta. Na ulju izdinstajte crni luk i praziluk. Pirinač potopite u vodu.

Beli luk sitno iseckajte. Šargarepu, celer i peršun izrendajte na krupno i sve dodajte u luk, pa nastavite sa dinstanjem 10 minuta.

Zatim dodajte pirinač koji ste ocedili od vode i dinstajte još 10 minuta.

Potom sklonite sa šporeta i dodajte suvi biljni začin, biber, so, mlevenu papriku, izrendandani krompir, list peršuna i brašno.

Na listove kupusa stavljate po kašiku fila i savijajte sarme, pa ih ređajte u zemljani sač ili vatrostalnu činiju koji ste obložili listovima kupusa. Ribu isecite i ređajte je između sarmi. Nalijte vodom da ogrezne, prekrijte listovima kupusa i pecite na 150 stepeni oko četiri sata.

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram