
Recept koji ćete obožavati!
Veliki post je počeo, što znači da oni koji ga se pridržavaju do Uskrsa spremaju jela koja nemaju životinjskih masnoća, dakle, jela bez mesa, jaja, sira, mleka… Među njima se izdvaja posna sarma, koja uz dobar recept može da bude i bolja nego ona klasična.
Sastojci za 5 osoba
4 srednje glavice crnog luka
2 praziluka
5 većih šargarepa
1 koren peršuna
1/4 korena celera
4 čena belog luka
500 g pirinča
1 veći krompir
500 g dimljene ribe (može i bez ribe)
2 glavice kiselog kupusa
suvi biljni začin
slatka mlevena paprika
lovorov list
biber
1 kašika brašna
so
1 vezica peršunovog lista
Priprema
Sipajte ulje u veću šerpu da bude debljine prsta. Na ulju izdinstajte crni luk i praziluk. Pirinač potopite u vodu.
Beli luk sitno iseckajte. Šargarepu, celer i peršun izrendajte na krupno i sve dodajte u luk, pa nastavite sa dinstanjem 10 minuta.
Zatim dodajte pirinač koji ste ocedili od vode i dinstajte još 10 minuta.
Potom sklonite sa šporeta i dodajte suvi biljni začin, biber, so, mlevenu papriku, izrendandani krompir, list peršuna i brašno.
Na listove kupusa stavljate po kašiku fila i savijajte sarme, pa ih ređajte u zemljani sač ili vatrostalnu činiju koji ste obložili listovima kupusa. Ribu isecite i ređajte je između sarmi. Nalijte vodom da ogrezne, prekrijte listovima kupusa i pecite na 150 stepeni oko četiri sata.
BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: