„Šta mi se desilo kad sam odustala od mesa na 6 nedelja“

Foto: Shutterstock

Alani Vargas, novinarka portala Insider, odlučila je da prestane da jede meso na šest nedelja - i bila je prijatno iznenađena.

„Poslednje 23 godine svog života, otkako sam mogla da jedem čvrstu hranu, jela sam meso. Uvek je bila glavna namirnica u ishrani moje porodice“, piše Vargas za Insider.

„Piletina se jela svakodnevno, sendviči sa šunkom su često bili školski ručkovi, a takosi su uvek imali govedinu. To je ono što sam poznavala, a nikada nisam ni razmišljala o tome da budem vegetarijanka“, dodaje.

Zato je rešila da isproba biljnu ishranu na šest nedelja. Opisala je svoje iskustvo.

Uticaj na organizam

„Mislila sam da ću se osećati slabo i gladno na početku, ali to uopšte nije bio slučaj. Zapravo sam bio iznenađena što nisam osetila da se išta promenilo. Nisam imala pad energije ili bilo šta slično. U stvari, osećala sam se malo bolje“, tvrdi Alani.

Ističe da se nije prethodno nezdravo hranila – ali posle nedelju dana na ishrani bez mesa osećala se zaista dobro.

„To je definitivno učinilo čuda za moju kožu. Imam prilično detaljnu rutinu nege kože i odrekla sam se mleka već godinu i po dana, tako da se moja koža ponaša veoma lepo. Naravno, i dalje je ponekada neujednačena i povremeno s bubuljicama. Ali bez mesa, bila je stalno dobro“, piše ona.

dijeta
Foto:Shutterstock

Bez „grešnih zadovoljstava“

Tokom 40 dana, Alani je shvatila koliko je zavisna od mesa.

„Pored toga što sam morala da kuvam mnogo svojih obroka – takođe sam morala da promenim svoje navike u ishrani. Nisam mogla da jedem pileće nagete u Mekdonaldsu posle noćnog provoda, ili da naručim meso na pici, i morala sam da se suočim sa realnošću da se toliko mojih ‘grešnih zadovoljstava’ vrte oko mesa“, piše.

Izazov je bio težak

„Uprkos tome što sam se osećala dobro i zavolela ovaj novootkriveni način života, mnogo sam se mučila“, priznaje Alani.

Zamalo je pojela takose se mesom, a kada je išla na jednu konferenciju, nije bilo vegetarijanskih opcija.

„Za ručak sam morala da jedem dva čurosa, što je bilo zabavno, ali nezadovoljavajuće. Takođe mi je nedostajalo da jedem meso. Da, bilo je teško. Ali to je cela poenta odricanja“, piše.

Foto: Shutterstock

Kada se vratila ishrani s mesom, primetila je da joj je koža „buknula“ i da se osećala tromije.

„Nisam spremna da se ponovo odreknem mesa do kraja, ali bezmesni proizvodi će sada biti deo mog života. Više se ne plašim tofua, a i češće ću naručivati vegetarijanska jela kada izađem. Za sada je to dobar kompromis i raduje me što je moje znanje o hrani poraslo. Naučila sam da mogu da isprobam nove stvari i da to može imati pozitivan uticaj na moj život“, zaključuje.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram