Zavese koje su pravi hit danas u uređenju enterijera

Foto: Shutterstock

Šta ljudima obično privuče pažnju kada uđu u neku prostoriju? Pogled se obično kreće ka izvoru svetlosti, odnosno prozorima, a tamo se zaustavlja na zavesama. Iako se mogao stvoriti utisak da su zavese prognane s dolaskom minimalističkog načina uređenja, ali i zbog sve više onih kojima smetaju prašina i grinje koje se u zavesama obično skupljaju, one ipak ne gube na svojoj popularnosti. Čak su popularnije nego ikad, i to naročito pojedine vrste. A koje su to vrste koje su među kupcima danas najtraženije?

Prilikom biranja, naravno da kupci žele ono najbolje

Zavese mnogi tretiraju kao detalj, ali one imaju i te kako bitnu ulogu u osvetljenju doma, što opet utiče na sve ostalo u prostoriji. Nekako se za detalje prilikom uređivanja ili izgubi elan ili se tome najviše posveti – sve u svemu, svako voli da izabere ono što je poslednja reč trendova u enterijeru. U ovom slučaju to su takozvane dan noć zavese, koje godinama plene svojim modernim izgledom, a zatim i panel zavese, koje idu ruku pod ruku s njima. Ovo su njihove glavne karakteristike.

Dan noć zavese, zebra zavese – više naziva za jedne zavese

Oba slikovita naziva za ovu vrstu zavesa govore o tome kako one izgledaju, odnosno koji efekat ostvaruju. Naime, oba nas upućuju na kontrast koji je njihova specifičnost – one se prave kombinacijom dve vrste materijale – jedne neprozirne, druge prozirne, koje se pomoću mehanizma smenjuju. Tako se nijansira svetost koja dolazi spolja – do efekta potpunog mraka. Osim ovog vizuelnog efekta, dan noć zavese su poznate i po brojnosti dezena i materijala od kojih mogu da budu izrađene. Takođe, primamljivo je i to što su svi ti materijali takvi da se lako održavaju jednostavnim brisanjem, bez pranja u mašini i peglanja nakon toga.

Panel zavese – za velike površine pod staklom

Ono što u klasične i zebra zavese u domu, to su panel zavese u kancelarijama, salama i uopšte prostorijama gde ima velikih površina sa prozorima. I pored te činjenice, tim zavesama nije teško upravljati a obično su postavljene na izdržljive aluminijumske šine koje ne dozvoljavaju da se mehanizam pokvari i iskrivi. Postoji mogućnost da se panel zavese rade od prozirnih do sasvim neprozirnih tkanina.. Kod ovih zavesa je još važnije da se ultralako održavaju jer nisu dostupne da se svaki dan skidaju i ponovo kače. Kada su tako velike površine u pitanju, kao što su izlozi, najpraktičnije su rešenje koje se lako održava i izgleda stalno uredno.

Još neki trendovi kada su zavese u pitanju

Mnoge zavese se mogu smatrati modernima, ali ne treba zaboraviti ni one koje ne izlaze iz mode, ali ni one koje se u modu vraćaju. Tu se pre svega misli na klasične zavese, koje imaju posebnu čar u najrazličitijim prostorijama, kao i na odnedavno ponovo aktuelne rimske zavese koje pružaju romantičan i udoban efekat. Postojanje velikog izbora zavesa nekima pravi problem a nekima pruža baš ono što traže, pa se olakšava zadatak da se zavese uklope u celokupan enterijer, što je segment koji se ne sme zaboraviti.