Trik uz koji će vam fikus biti bujan i predivan

fikus
Foto: Janna Danilova / Alamy / Alamy / Profimedia

Fikus je sobno cveće koje ulepša svaki dom, s tim što treba znati kako ga pravilno negovati.

Fikus je omiljena sobna biljka i spada u porodicu dudova (Moraceae). To je biljka koja se odlikuje mnogobrojnim vrstama različitog rasta i listova. Recimo, ficus elastica ima veliko lišće oblika bucmaste elipse i šiljaste crvene pupoljke listova koji izgledaju vrlo dekorativno, dok ficus benjamina ima puno malih listova i podseća na drvo.

Razmnožavanje i orezivanje fikusa

Većina fikusa će dobro podneti rezidbu, te to možete učiniti ukoliko želite da mu ograničite rast. Te vršne reznice možete koristiti za razmnožavanje tako da ih stavite u zemlju nakon što ste ih tretirali prahom za zakorenjivanje ili stavite u vodu, te kad se zakorene, presadite u zemlju. Nakon što orežete biljku, oprezno je zalivajte i prihranite je tek nakon mesec dana.

Nega fikusa

Fikusi često gube lišće nakon nabavke. To je posledica šoka od preseljenja, te im obezbedite redovno zalivanje i mnogo svetla i vlage tokom perioda prilagođavanja na novo stanište. Svakih 14 dana, a tokom leta i češće, prskajte biljku ili joj operite listove mlakom vodom. Uglavnom se peru listovi velikolisnih fikusa jer se listovi sitnolisnih fikusa mogu oštetiti i to može dovesti do sušenja. Prskanjem održavate biljku čistom od prašine i, što je važnije, na taj način sprečavate vaši i crvenog pauka da napadnu biljku. Fikus ne podnosi promaju niti nagle promene temperature kao ni seljenje, te dobro pazite gde ga držite prilikom provetravanja prostorije. Poželjno je uz biljku staviti štap uz koji ćete ga zavezati kako bi imao potporu dok je stabljika još mlada. Tokom starenja najstariji listovi najčešće otpadaju, no ako se to desi mladoj biljci, najverovatnije je previše zalivate. Ukoliko listovi koji otpadaju imaju smeđe fleke, to ukazuje da je prostorija u kojoj se fikus nalazi prehladna, piše novi.ba.

Zalivanje i prskanje

Fikus je veoma osetljiv na preveliku vlagu u zemlji kao i na neredovno zalivanje, pa mu u takvim slučajevima listovi žute i otpadaju. Zato treba paziti i na dobru drenažu, odnosno odvod vode iz saksije. Pazite da zemlja uvek bude umereno vlažna i da se nikada u potpunosti ne osuši. Zalivajte ga zimi jednom nedeljno, dok ga leti zalivajte dva puta sedmično. Fikus ne voli da mu voda ostane u tacni od saksije, pa nakon zalivanja odstranite višak vode. Leti ga prihranite dva puta mesečno.

Presađivanje fikusa

Fikuse, kada su mladi, treba presađivati jednom godišnje, dok se starije biljke mogu presađivati svake dve do tri godine. Humusnoj, rastresitoj zemlji dodajte peska, nešto ilovače i treseta. Fikus benjamina s godinama razvija zračno korenje koje se ne sme rezati. Mlade biljke se presađuju u nešto veće saksije, a kada biljke ostare i teško ih je presađivati, odstranite gornji deo zemlje i zamenite ga svežom. Ukoliko su razvijeni gornji listovi fikusa manji od donjih, to znači da biljka gladuje, odnosno da joj je potrebno hitno presađivanje.

BONUS VIDEO: Reciklaža, razvrstavanje kućnog otpada

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram