Stan na Novom Beogradu u kom svaki kutak ima svoju priču

Foto:privatna arhiva

Slađana Mandić živi u stanu na Novom Beogradu koji je uređen u "shabby" stilu - moderni detalji kombinovani su sa predmetima koji deluju antikvarno i pomalo rustično. Sveukupan utisak je svetao, nežan prostor u kojem svaki kutak ima svoju priču.

Slađanin stan ima 60 kvadrata, nalazi se u prizemlju zgrade završene 2012. godine. Prvobitno je u stanu postojala prostrana dnevna soba od 28 kvadrata, ali su je pregradili kako bi dobili još jednu sobu za spavanje.

Međutim, manji prostor je iskorišćen na najpraktičniji način – a dekorisanje nije pretrpelo kompromise.

Foto:privatna arhiva

„Prilikom uređenja stana htela sam da to bude kombinacija modernog sa primesama starog – shabby stila. Oduvek me privlačio taj malo starinski stil, pa sam se trudila da ga bar detaljima unesem u prostor“, kaže Slađana za Zadovoljna.rs.

Foto:privatna arhiva
Foto:privatna arhiva
Foto:privatna arhiva

Primetno je da u ovom domu preovladavaju svetle boje, dok je nameštaj rađen po meri.

„Kada imate manji prostor manje su i mogućnosti, pa mislim da je najbolje prilagoditi veličinu mameštaja, a istovremeno i voditi računa o funkcionalnosti“, savetuje ona.

Foto:privatna arhiva

Srce svakog doma je kuhinja – a Slađana je takođe želela da bude svetla, uprkos tome što je takav izbor na lošem glasu.

„Kuhinja je od belog polusjajnog medijapana, inspiracija su mi bile engleske kuhinje i njihov dizajn, nisam htela te ravne linije, iako su sad moderne. Iako nam je stan manji, kuhinja je prilično velika, te sam mogla priuštiti i veliku radnu površinu što me jako veseli. Mislim da je zabluda da su svetle kuhinje teže za održavanje, lično bih uvek birala svetlu, tačnije belu kuhinji“, kaže nam.

Foto:privatna arhiva
Foto:privatna arhiva

TV komoda je rađena po meri, kao i trepezarijski i klub sto, koji je kasnije zamenjen drvenim.

„Trpezarijski sto je rađen po meri, pošto nisam mogla pronaći baš takav u određenim dimenzijama koje su meni odgovarale, pa sam pronašla majstora stolara iz Rume koji mi je napravio baš ono što sam htela. Sto inače nije bio skup, mislim da je bio negde 12.000 – 13.000 din, a takvi su inače u prodavnicama bili i mnogo skuplji“, kaže Slađana, koja je stolice kupila zasebno.

Foto:privatna arhiva
Foto:privatna arhiva

Slađanin omiljeni detalj u stanu je stolica za ljuljanje.

„Ona je taj komad starinskog i dašak shebby-ja koje volim. Kupljena je na ‘kupujem prodajem’, za 60 evra, ali me sama restauracija koštala više nego sama stolica. Međutim činjenica da je reč o komadima koji se retko nalaze, koji su jako kvalitetni, puno drvo je u pitanju, mi je bila dovoljna. Odvojite novac kad nešto jako želite i ispunite sebi želju, jer svi to zaslužujemo. I danas kad pogledam na nju izmami mi osmeh, pa je samim tim i vredna svake pare, a i činjenica da se uklapa u svaki prostor i jako je dekorativna“, priča nam.

Foto:privatna arhiva
Foto:privatna arhiva

Za dekorisanje stana, najvažnija je kreativnost, dok novac nije uvek presudan, smatra Slađana.

„Kupila sam prozor-ogledalo i drvene letvice koje sam postavila na ogledalo i dobila unikatan i efektan detalj koji sada krasi moju trpezariju. Možete napraviti ram prozor u koji možete okačiti makramu, hvatač snova, venčić, ili pak neki vaš ručni rad, mogućnosti su brojne. U kuhinji pak uvek možete uz primenu dekupaža dobiti potpuno orginalnu kutiju, teglicu, korpu za hleb i koješta, a pojedine stare komade nameštaja uz malo farbe i dekupaža vratiti u život i pružiti im novu šansu. Sama sam se tim bavila i takve stvarčice vam postanu još draže jer su vaš kreativni izraz. Mogućnosti su velike samo malo volje i kreativnosti i eto vašeg ličnog pečata u domu“, savetuje.

Foto:privatna arhiva
Foto:privatna arhiva
Foto:privatna arhiva

Slađana ipak nije potpuno zadovoljna svim prostorima u stanu. Trenutno joj je najveći izazov da uredi terasu.

„Velika je – površina skoro 20 kvadrata  – još je i prizemlje, pa valja osmisliti najbolje rešenje,  jer ne želim da zatvorim svetlost u stanu. Pritom moramo voditi računa i o mnogim drugim stvarima – statika jer se tlo sleže, nije pričvršćena armaturom za zid, te to svakako iziskuje dobar plan i dodatni napor. Kad se to realizuje i moja mašta postane stvarnost tu će biti velika botanička bašta, puno zelenila, udobna garnitura i moja stolica za ljuljanje. A do tad tu sam stavila asure koje mi služe kao paravan od pogleda i štite od jakog sunca, tu je klupica od paleta, napravljena za nekih 2.500 dinara i malo zelenila, pa za sad dovoljno za lep cozy ugođaj, uz vrlo malo ulaganja“, objasnila nam je.

Foto:privatna arhiva

Pre plana za dekoraciju prostora, treba dobro da osluškujemo svoje potrebe, ali i da razmislimo o prirodi same sobe. Slađana savetuje da provedete neko vreme u prostoru pre nego ga opremite, da ga osetite i upoznate dobro, da prethodno u glavi osmislite koncept kako bi sve to trebalo da izgleda.

„Za manje stanove, kakvi su uglavnom kod nas, savet je da radite nameštaj po meri, kako bi se izbegla pretpanost prostora, jer ništa gore od toga. I na kraju da ne pratite slepo trendove, nego dajte prostoru lični pečat. Nameštaj može biti ultra moderan i skup a da opet sve deluje hladno i bez duše – dakle sve je na kraju krajeva u detaljima. Ako nemate ideje potražite je na raznim sajtovima koje nude obilje inspiracija i ideja, koje možete primeniti bar u nekom kutku svog doma. I na kraju naravno puno zelenila, bez toga definitivno niti jedan prostor ne može potpun“, zaključuje ona.

***

Bonus video:Kućni ljubimci za mirniji život

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram