Šta treba sada da uradite ako u aprilu želite najlepše narcise u dvorištu

Foto: Shutterstock

Ne bi trebalo kasniti sa sadnjom.

Prizor rascvetanog dvorišta ili balkona u proleće slika je koju svi ljubomorno i s nostalgijom čuvamo u sebi i željno iščekujemo kada će konačno zaživeti pred našim očima.

Da bi se to i dogodilo, vreme je da pripremimo tegle za sadnju lukovičastog cveća – zumbula, lala, narcisa, šafrana…

Poljoprivredne apoteke, cvećare i rasadnici nude brojne vrste – samo treba da odaberete šta želite. Možete korisitii i vlasitite lukovice ukoliko su bile dobro zbrinute odnosno u potpunosti zdrave, sazrele i dostigle određenu veličinu.

Ne bi trebalo kasniti sa sadnjom jer kasnijom sadnjom gubimo na kvalitetu cvetova. A upravo su cvetovi najveći motiv zbog kojih sadimo lukovičaste biljke. Ne brinite se za hladnoću, jer će lukovice izdržati i bez posebne zaštite, piše Living.hr.

Jedino što morate pripaziti ukoliko ste ih posadili u tegle. Tako hladnoća brže dopire do lukovica, dok su u zemlji zaštićenije od faktora poput niske temperature. Sadimo li ih u tegli tada ih moramo držati na prostoru gde neće doći do smrzavanja supstrata u tegli a time niti do smrzavanja lukovice.

Narcisi su iz popularne porodice lukovica koje rastu od Evrope, do Azije i istočne Afrike lako se uzgajaju, slobodno se šire i cvetaju iz godine u godinu. Divljih vrsta ima 50 i većinom su udomaćene u zapadnoj mediteranskoj regiji.

Boja cvetova kreće se u rasponu od bele do žute iako pojedini varijeteti mogu imati bele, žute, narandžaste i ružičaste trube. Otpornost na mraz varira kod ovih lukovica, ali sve tolerišu barem laganu poledicu i najbolje uspevaju u hladnijim područjima. U hladnijim predelima vole potpuno sunčane položaje, dok u toplijim treba im senovito mesto.

Napomena: Sade se na dubinu od 10-15 cm u bogato, dobro drenirano tlo. Tokom rasta ih treba izdašno zalivati i kad im lišće ugine, pustiti ih da se osuše. Uklonite precvale cvetove.

***
BONUS VIDEO: Ananas trik

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram