Ovom penthausu u Kragujevcu ne možemo da nađemo ni jednu jedinu manu

stan kragujevac
Foto: Jovana Rakezić

Boja koja svemu daje posebnu draž.

Jedan nesvakidašnje dizajniran stan, veličine od oko 120 metara kvadratnih sa terasom, nalazi se na poslednjem spratu stambene zgrade u centru Kragujevca. Projekat uređenja započet je dok je stan bio u sivoj fazi, te je podrazumevao izmene vodovodnih i elektroinstalacija, odabir keramike, podnih i zidnih obloga, kao i odabir nameštaja i dekoracije, pišu na sajtu SuperProstor.

Stan je u vlasništvu jednog mladog bračnog para, a zasluge za njegov upečatljiv izgled pripadaju kragujevačkom studiju za dizajn enterijera Vedrana Marković Atelier.

Foto: Jovana Rakezić

Međutim, ono što ovaj projekat čini specifičnim jeste to što je klijentkinja od početka imala jasno definisane želje i stil dizajna enterijera, što je bila polazna tačka za dalji rad arhitekata.

Vanvremenski stil

Naime, klijentkinja nije želela da se koriste elementi oblikovanja koji se inače nalaze u savremenim projektima enterijera, već je na umu imala stil koji bi mogao da se okarakteriše kao vanvremenski.

Foto: Jovana Rakezić

”Pored toga, zapamtila sam rečenicu koju je izgovorila i kojom sam se vodila: Ne želim da stan bude pretenciozan, već prijatan i topao“, objašnjava za portal Dizajn enterijera osnivačica studija, arhitektica Vedrana Marković.

Nakon kreiranja idejnog rešenja, koje je odmah usvojeno, projekat nije trpeo veće izmene.

“U ovom slučaju, za celokupan utisak od presudnog je značaja poverenje koje se rodilo na relaciji klijenti – arhitekta”, naglašava.

Balansom u izborima do smelog rešenja

Balans u izborima, što se tiče boja, cenovnih kategorija elemenata, materijala, doveo je do smelog rešenja.

„U prostoru dominiraju tapete koje svakako podsećaju na enterijere iz sedamdesetih, kao i prirodni materijali u vidu drveta, lanenih zavesa…“, navodi Marković.

Foto: Jovana Rakezić

Kreativni proces krenuo je od hodnika, kojim dominiraju zidne obloge od medijapana sa dekorativnim lajsnama i tapete švedskog brenda Borastapeter.

Što se nameštaja tiče, većinu je izradila po nacrtu i po meri firma Jelofina iz Kragujevca, a komadni nameštaj je pažljivo biran.

Foto: Jovana Rakezić

„U ovom enterijeru ugostili smo domaće proizvođače nameštaja Mimco Living, Domus, Stajić i Kare, kao i skandinavske brendove koje u svojoj ponudi ima firma Soba 23. Tu je i neizostavna Zara home, za detalje“, objašnjava autorka.

Foto: Jovana Rakezić

Veliki otvori i svetle boje

Stil koji dominira u prostorijama bi mogao da se nazove eklektičan jer elementi evociraju na različite epohe.

Foto: Jovana Rakezić

U dnevnom boravku dominiraju veliki otvori i svetle boje, prirodni materijali (orah, mermer…) i kao akcenat pojavljuje se golubije plava boja koja ima potpuno različit utisak na različitom svetlu.

Foto: Jovana Rakezić

„Posebna pažnja je takođe posvećena slogu keramike i njenom kontaktu sa parketom, čiji je pravac prostiranja dijagonalan u odnosu na zidove“, ističe Vedrana Marković.

Foto: Jovana Rakezić

Safari spavaća soba

Foto: Jovana Rakezić

Spavaća soba u ovom stanu je uređena tako da u potpunosti reflektuje intimnu i snoliku atmosferu. Zidovi i garderober obojeni su u veoma tamnu zelenu, ukrašeni lajsnama i upečatljivim tapetama sa životinjskim i floralnim motivima koji podsećaju na izmaštane vrtove, kao centralnim elementom enterijera sobe.

Foto: Jovana Rakezić

Nameštaj je sveden na minimum, ali je svaki komad veoma stilizovan i harmonično uklopljen u ambijent.

Foto: Jovana Rakezić

Enterijer ovog stana jednostavan je u formi, dok su glavni nosioci upečatljivog dizajna detalji i smela kombinacija tekstura, šara, boja i materijala.

Foto: Jovana Rakezić

*

Foto: Jovana Rakezić

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram