Kupili ste stan u starogradnji? Spremite se na renoviranje

Kuhinja
Foto: Jam Press / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Kako je cena stanova na tržištu sve veća, obični građani sve manje mogu da kupe stan u novogradnji. To naročito važi za velike gradove – u kojima je cena kvadrata i nerealno visoka. S druge strane, mnogi imaju više poverenja u stare zgrade, jer im predstavljaju oličenje dobre gradnje. Novogradnju pak ne vole zbog toga što zgrade niču preko noći, što može da govori o tome koliki je njihov kvalitet. I jedne i druge imaju vrline i manje, ali jednu važnu razliku. Kada kupite novi stan, useljavate se u njega i unosite stvari. Kad kupite stan u starijoj zgradi, obično vas pre svega sačeka renoviranje – manje ili veće.

Radovi koji se obično izvode kada je adaptacija stana u pitanju

Adaptacija stanova podrazumeva da vi renoviranjem prilagođavate kupljeni stan sebi i svojim potrebama. To pre svega može da se odnosi na prilagođavanje prostorija, kada od jedne želite da napravite dve ili da prilagodite veličinu. Obično se tada i ruše neki zidovi, te su to svakako radovi koji su prvi na listi.

Takozvani grubi radovi, ali i oni ostali koji izazivaju buku obavezno se prijavljuju ostalim stanarima, uz obavezno poštovanje kućnog reda, koji je u današnje vreme malo izmenjen u odnosu na nekada. Zatim, ono što najčešće dolazi na zamenu, naročito kada su u pitanju zgrade stare 30 i više godina, jesu podovi i stolarija. To je ujedno i posao za koji je potrebno i unapred planiranja i najviše novca.

Šta sa instalacijama?

Kada se kupuje stan u starogradnji, za instalacije se obično misli da su loše i da se moraju menjati. Bilo da su u pitanju elektroinstalacije ili vodovodne instalacije, radovi na njihovoj zameni prethode radovima na zidnim površinama. Ponekad je neophodno, a ponekad i nemoguće zameniti ih, u svakom slučaju bez saveta električara i vodoinstalatera ne krećite na gletovanje i krečenje. To posebno važi kada želite da izmestite položaje prekidača, odvoda i slično, što je vrlo česta situacija kada menjate raspored prostorija.

Nakon instalacija sledi i postavljanje pločica

Za radove kao što je postavljanje pločica neophodna je takođe prethodna priprema. Ona podrazumeva takođe instalacije, a kako se pločice danas postavljaju i u drugim prostorijama osim u kupatilu i kuhinji, na vreme ih treba i nabaviti. Bez sređenog kupatila teško da može da se razmišlja o useljenju. Zato su kupatilo i kuhinja prve prostorije koje se privode nameni. Sa pločicama je obično lako u smislu naručivanja i kupovine, osim ako ne želite baš neki specifični model koga u radnjama nema na stanju.

Foto:Shutterstock

Osim u kuhinji i kupatilu, za koje je jako važno da se uradi adekvatna hidroizolacija, pločice u se sve češće mogu videti u hodnicima, pa čak i u spavaćim sobama. I to takve pločice da vrlo često vizuelno ne možete primetiti da je u pitanju keramika a ne parket. Razlog je jasan zašto se za njih sve više odlučujemo – izgledaju odlično, a izdržljivije su i mnogo puta lakše za održavanje. Nakon postavljanja pločica, sledi faza gletovanja i krečenja, koja je ujedno i završna pred onaj lepši deo, a to je opremanje nameštajem i detaljima.