Kuća Roksande Ilinčić u Londonu je pravo remek-delo

roksanda ilinčić kuća london
Foto: Nick Harvey / Shutterstock Editorial / Profimedia; Shutterstock

Stepenište je fokus oko kog se u kući sve vrti.

Čelično stepenište u obliku kutije obojeno u kobalt plavu centralni je deo kuće Roksande Ilinčić u Londonu. Popularna dizajnerka, čije kreacije nose Kejt Midlton, Mišel Obama, Kejt Blančet, opremila je svoj dom tako da izgleda zaista drugačije od onoga što inače viđamo.

Vodeći britanski sajtovi, posebno oni posvećeni arhitekturi, detaljno pišu o tome kako je Roksanda, uz pomoć studija RA Projects, redizajnirala svoj dom i napravila pravo remek-delo.

Jarkoplavo stepenište je fokus ovog doma, tačka oko koje se vrti ceo prostor.

Roksanda je sa svojim mužem kupila novoizgrađenu kuću u fazi opremanja, a arhitekta Rašid Ali je potom napravio ovo stepenište da bi stvorio fluidan prostor sa obiljem svetla.

Roksanda je želela modernu atmosferu galerije u prizemlju, što je uspešno postignuto podovima u nežnoj nijansi sive, potpuno belom kuhinjom po meri, specifičnim osvetljenjem i dramatičnim stepeništem u jezgru.

Ali i Roksandra su se tokom procesa poigravali oblaganjem nekih zidova intenzivnom plavom tkaninom. Tada je on došao na ideju da napravi vizuelno propusno čelično stepenište baš u toj kobalt plavoj boji.

Svetlost se kreće oko njega kako se i sunce kreće, a takođe i kako se pali rasveta, stvarajući utisak da se ono stalno menja.

Uz to, prozori nemaju jaka okna da bi propuštali više svetlosti.

Kuhinja od lakiranog medijapana savršeno se uklapa u ovu trospratnu kuću, koju je Roksanda kupila još 2013.

Kupatilo u japanskom stilu je nenametljivo i elegantno, sa ogromnim ogledalom koje prostor čini vizuelno većim.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram