Gledam unutrašnjost francuske ambasade u Beogradu i opčinjena sam

francuska ambasada
Foto: Ferdinando Piezzi / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedna od najlepših zgrada u Beogradu.

Ušuškana u najlepšem delu Beograda, između Saborne crkve i Kalemegdana, Ambasada Francuske mami poglede znatiželjnih prolaznika skoro čitav jedan vek.

View this post on Instagram

A post shared by Tintin de Serbie (@deserbie)

Zgradu je još 1926. godine dizajnirao francuski arhitekta Rože-Anri Eksper sa srpskim kolegom Josifom Najmanom kao asistentom.

To je bila tek četvrta francuska ambasada izgrađena sa svrhom jer je u to vreme običaj bio da se postojeća zgrada iznajmi ili renovira.

Izgradnja je trajala od 1929. do 1933, a svečano otvaranje bilo je 21. decembra 1935. Na ceremoniji je bilo 800 zvanica, na čelu sa knezom Pavlom i kneginjom Olgom Karađorđević.

Zdanje je potpuni primer ar deko stila, sa sve fasadom, enterijerom, nameštajem i osvetljenjem.

Zgrada ima pet spratova, prva dva za javne funkcije, a preostala tri za ambasadora i privatne prostorije.

Predvorje, kom se prilazi velikim belim mermernim stepenicama, dekorisano je sa četiri medaljona koji predstavljaju reke Francuske – Sena, Rona, Garona i Loara.

Originalni nameštaj su radili poznati francuski majstori Lele i Subes, ali nažalost, njihovi komadi pravljeni specijalno za ambasadu su ili izgubljeni ili vraćeni za vreme Drugog svetskog rata.

U svakom slučaju, ambasada još uvek ima tapiseriju poznate Gobelins firme, kao i litografiju Pabla Pikasa. Urbana je legenda da ju je on lično doneo u Beograd, te da je održana žurka plavog koktela u čast njegovog plavog perioda.

View this post on Instagram

A post shared by Sasha (@alexandradjuri)

Zanimljivost ove zgrade je i luster koji se nalazi na devet metara visine i ima poseban mehanizam za spuštanje zbog lakšeg održavanja.

Takođe je interesantan mermerni kamin koji je dekorisan horoskopskim znacima.

Poseban detalj je bazen koji se nalazi u dvorištu ambasade.

Priča kaže i da velika ogledala unutar ambasade podsećaju na Dvoranu ogledala u Versaju, dok skulptura tri žene na krovu zgrade predstavlja ideju Francuske revolucije, ali i današnji moto Francuske – slobodu, bratstvo i jedinstvo.

Početkom 21. veka dizajnerka Elen de Sen Pjer, unuka slavnog maršala Luj Franše d’ Eperea, preduzela je restauraciju celog zdanja od 5,5 hiljada kvadrata, sa sve nameštajem i umetninama. Bio je to posao koji je zahtevao temeljno istraživanje osobenosti art dekoa, ali i istorijata zgrade. Tako su reljefi Karla Sarabezola u okruglom salonu osveženi, a stari nameštaj dobio nove tapacirunge. Na zidu velike trpezarije pojavio se fini ornament nakon što je sa njega skinuta boja kojom je u međuvremenu premazan, a u tom poslu učestvovali su i beogradski studenti umetnosti.

Sa bogatom kolekcijom vrednih umetničkih dela i komada nameštaja, ne čudi što je ova zgrada i dalje jedna od najlepših u Beogradu.

BONUS VIDEO: Transformacija stana u Beogradu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram