Stan za dvoje od 18 kvadrata japanskog arhitekte ostavlja bez reči

dizajn enterijera
Foto: sameer mahadik / Panthermedia / Profimedia

Prilično neobičan stan.

Takeši Hosaka autor je zdanja u centru Tokija, izgrađenog 2019. Na svega 18,84 m² smešten je moderan dom – kako mu samo ime kaže (u slobodnom prevodu) – za dvoje u ljubavi.

Kada je nekonvencionalni dizajn u pitanju, barem u poređenju s normativima na koje smo navikli u zapadnjačkoj kulturi, japanska arhitektura svakako prednjači u predstavljanju novih ideja. Forme i oblici poprimaju nove siluete, a prostor se uređuje spram drugačijih principa.

Tako i ovaj dom predstavlja otelotvorenje upravo tih načela, koja nisu toliko zastupljena na našim prostorima. Barem do sada, kada se stilovi šire duž meridijana.

Upotreba specifičnih materijala, ipak, rezervisana je za određena podneblja, gde, kako kulturološki, tako i vizuelno, imaju najviše smisla.

Betonski zidovi možda nisu uobičajen izbor, ali svakako pogoduju onima koji naginju ka minimalističkom i brutalističkom enterijeru.

Ovakav odabir u dizajnu japanskog arhitekte kontrastiran je drvenim predmetima i nameštajem. Time je kreiran balans između hladnih, industrijskih tonova i onih toplijih, prirodnih. I dok je svrha pre svega uspostavljanje specifičnog vizuelnog utiska, ujedno podilazi i jedinstvenom doživljaju udobnosti unutar tako svedenog, krutog ambijenta, piše journal.hr.

Možda i najuzbudljiviji aspekt ovog projekta jeste pri samom vrhu, gde su dva otvora na krovu koja dozvoljavaju direktan prodor kako sunčeve, tako i mesečeve svetlosti.

Tako je ovo element koji dodatno doprinosi dodiru s prirodom u ovoj urbanističkoj sredini.

BONUS VIDEO: Transformacija stana u centru Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram