Zašto vaša deca ostavljaju svoje igračke na sve strane?

dečije igračke
Zašto su dečije igračke uvek razbacane? Foto: Elly Godfroy / Alamy / Alamy / Profimedia

Da li svakog popodneva vaš dnevni boravak izgleda kao da je neko sve igračke sa polica u dečijoj sobi stavio u blende i pritisnuo „start“ dugme, bez da je stavio poklopac?

Ako je odgovor ‘da’, nažalost niste u jednini. Tu su od poda do plafona lego kocke, plišane igračke, lutke i njihova garderoba, automobili i druga vozila, kao i gomila drugih igračaka. Dok prolazite kroz svu tu gomilu, bolno uzvikujući svaki put kada stanete na neku sitnu igračku, ne možete, a da se ne zapitate zašto ne sakupe svoje igračke kada završe sa igranjem, piše Ženskimagazin.

Nema sumnje da ovakav prizor izaziva bes u vama, i da kraj najbolje volje ne možete da ostanete smireni i hladne glave se fokusirate na rešenje problema. A kako ne biste gubili strpljenje, vikali na svoju decu da sakupe igračke, ili ih sakupljali vi lično, nešto u celoj priči mora da se promeni.

Pravi problem koji stoji iza nereda koji čine razbacane igračke

Možda ste i pokušali da označite kutije sa igračkama kao bi ih deca lakše razvrstala, ili im napravili u sobu dosta polica na koje ih mogu poređati, ali sve je to kako se čini pomoglo tek donekle. Još uvek ste imali problem u vidu igračaka koje se nalaze na sve strane. Ako malo zagrebete površinu, shvatićete da ste zapravo promašili koren problema. Nije problem bio u organizaciji mesta za igračke u sobi, već u količini igračaka. Pravi problem je što deca većinom imaju previše igračaka.

Kako previše igračaka nanosi štetu deci?

Vizuelni nered povećava nivo hormona stresa, ne samo kod odraslih, već i kod dece. Kada kažete deci da pokupe igračke za sobom, njihov mozak jednostavno postane preopterećen ovim hormonom, i ona ne znaju odakle da počnu. Što više igračaka dete ima, ono se oseća više opterećeno i ne zna da nađe izlaz. Ni jedna od tih igračaka ne zadržava dovoljno dugo njihovu pažnju i ona skaču od jedne do druge igračke, u želji da nađu sebi zanimaciju, ali je gotovo nikad ne nalaze. To je kao kada biste vi započeli sa čitanjem deset knjiga u isto vreme.

Da li postoji magično rešenje ovog problema?

Možda ste ranije i čuli za rotaciju igračaka, ali niste ni pomišljali da je vašim mališanima potrebna. Najjednostavnije rečeno potrebno je da igračke podelite na jednake gomile i da par vreća sa njima odložite van domašaja dece. Nedeljno ili mesečno menjajte igračke koje su im na raspolaganju.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram