Kako je beba Lujza Braun promenila svet

Bebe
Ilustracija Foto: bibiphoto / Shutterstock.com

Kada je pre 43 godine rođena Lujza Braun, prva beba dobijena uz pomoć vantelesne oplodnje, znalo se da će ova metoda biti revolucionarna.

Ipak, tek 2010. godine dr Edvards je dobio Nobelovu nagradu za ovaj poduhvat. A sada uz pomoć ove metode, posle 43 godine, na svet je došlo preko osam miliona beba, te je ova metoda dala nadu mnogim parovima koji bi inače ostali bez dece.

Lujza Braun je rođena 25. jula 1978. godine i roditelji su je čekali punih devet godina.

Too je bila prava revolucija u svetu IVF-a i lečenja neplodnosti, ali ipak sam proces vantelesne oplodnje kao i rođenje Lujze Braun pratile su i mnoge neprijatnosti. Ono što sada znamo jeste da mnogi parovi bez ove procedure nikada ne bi postali roditelji.

Svaki šesti par u Srbiji muči neplodnost

I danas, posle toliko godina, prisutne su predrasude u vezi sa lečenjem neplodnosti. I dalje ljudi teško potraže pomoć stručnjaka, previše čekaju, najpre se leče kod vidara i vidovnjaka, i dalje se smatra da je beba dobijena vantelesnom oplodnjom veštačka, ima mnogo mitova u vezi sa ovom procedurom. Još uvek nismo dovoljno edukovani, poručuju iz Udruženja Šanska za roditeljstvo.

,,Dvadeset peti jul za nas u Udruženju Šansa za roditeljstvo jeste veliki dan. Čak osam miliona beba stiglo je na ovaj svet uz pomoć vantelesne oplodnje. Predrasude ne smeju da nas uspore ili zaustave u lečenju ili naporima da stignemo do onog što najviše želimo. U Srbiji se svaki šesti par suočava s problemom neplodnosti. Država je omogućila neograničen broj postupaka vantelesne oplodnje sa starosnom granicom do 43 godine za ženu, ali i postupke za drugo dete ako je prvo dete dobijeno vantelesnom oplodnjom. Mnogo toga je urađeno.“

Kako navode, sada se čeka da i Banka reproduktivnih ćelija počne sa radom.

„Bez donora i Banke donacija reproduktivnih čelija i embriona ne može početi kod nas. Na polju lečenja steriliteta je neophodno neprekidno napredovati i raditi. Želimo i da znamo koliko se beba u Srbiji rodi uz pomoć vantelesne oplodnje u toku jedne godine, a to možemo samo uz jedinstven Registar postupaka. Vrlo je važno za državu, ali i za sve nas u VTO svetu, da imamo tačne i transparentne podatke,” rekla je predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo i direktorka Centra za VTO, Sandra Jovanović.

Inače, Centar za vantelesnu oplodnju odnedavno nastavlja svoj rad na novoj lokaciji u centru Beograda, u ulici Kneza Miloša 6. Centar za vantelesnu oplodnju projekat je Ministarstva zdravlja i Fondacije Nije svejedno, a u partnerstvu sa Udruženjem Šansa za roditeljstvo. Oni pozivaju sve parove i pojedince koji imaju bilo koje pitanje u vezi sa VTO procedurom da dođu do nas ili nam se jave na besplatan nacionalni broj za VTO 0800 333 030.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI