Suplementi u trudnoći: Dva su strogo zabranjena

suplementi u trudnoći
Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

I ranije su se mlade trudnice dvuomile oko mnogo čega u ishrani dok nose bebu, ali danas su te dileme, čini se, još dublje. Zbog korone bismo svi da se što bolje zaštitimo, pa se kljukamo suplementima, ali u drugom stanju je vrlo važno znati šta je od toga poželjno, a šta nikako ne. Nutricionista Jasna Vujičić priča za portal Nova.rs koji vitamini i minerali jesu za trudnice i kako ih unositi.

Kalcijum

„Trudnicama je u proseku potrebno najmanje oko 1.000 mg kalcijuma svaki dan. Ova količina kalcijuma je dovoljna da se dete pravilno razvije, a istovremeno i da spreči gubitak gustine kostiju kod majke. Nažalost, veliki broj trudnica ne konzumira dovoljno kalcijuma u toku trudnoće. Ako birate hranu koja sadrži dosta kalcijuma, odlučite se jogurt, sir, čija semenke, brokoli, badem, seme suncokreta, pomorandžu, susam“, kaže Jasna Vujičić.

Gvožđe

Ono je takođe veoma bitno jer se volumen krvi kod trudnica povećava.

„Zato ubacite u vašu ishranu ribu, živinsko meso, jaja, tamno lisnato povrće lisnato (brokoli, spanać, kelj), džigericu, ali i suplemente gvožđa.“

Naravno, nije dovoljno samo uneti dovoljno gvožđa, važno je što više ga asporbovati.

„Pojedine namirnice podstiču apsorpciju gvožđa, a to su one bogate vitaminom C. Čaj i kafa mogu da utiču na apsorpciju gvožđa, ali i na srčani ritam ploda, pa veoma oprezno sa njima“, upozorava naša sagovornica.

Ona ističe i da prevelika upotreba suplemenata gvožđa može da utiče na pojavu zatvora. Zato treba znati da je preporučena dnevna mera gvožđa 27 mg. S druge strane, ako ste anemični, trebaće vam veća doza, što mora propisati doktor.

Folna kiselina

„Neophodna je za pravilan razvoj fetusa. Preporučuje se uzimanje 400 mikrograma folne kiseline svaki dan dva meseca pre začeća i prva tri meseca u toku trudnoće kako bi se u velikoj meri sprečile implikacije u razvoju“, savetuje nutricionista Jasna Vujičić.

Ona kaže da trudnice u jelovnik treba da ubace i dosta zeleniša, pomorandži, nemasnog mesa i džigerice koji su bogati folnom kiselinom.

„Naravno, postoje i suplementi folne kiseline ukoliko je ne uzimate dovoljno prirodnim putem.“

Vitamin D

Vitamin D je neizmerno važan za imunitet i zdravlje kostiju, a njegov manjak tokom trudnoće može da poveća rizik od preeklampsije, prevremenog porođaja i drugih komplikacija.

Pročitajte još:

„Trudnicama je potrebno dnevno da unose 10 mikrograma vitamina D“, kaže Jasna Vujičić i napominje da se pre svega treba konsultovati sa lekarom.

Vitamina D u hrani ima u morskoj ribi, kao što su losos, skuša, ali i u ribljem ulju, jajima, posebno žumancetu, i maslacu.

„Kao što vidimo, trudnicama se preporučuje unošenje raznih suplementa, a veoma je bitno da se o njihovoj vrsti i količini prethodno konsultuju sa lekarom koji prati njihovu trudnoću. U slučaju potrebe, lekar može da poveća ili smanji doze određenih suplemenata“, kaže Jasna Vujičić.

Za izbegavanje

Pored vitamina i minerala koji su poželjni u trudnoći, tu su i oni koji mogu da budu opasni po plod ako se s njima pretera.

Vitamin A

„Mada je ovaj vitamin važan za razvoj vida i imuniteta fetusa, previše vitamina A može da naškodi. On se lako nataloži u jetri i pokazalo se da prekomerne količine vitamina A uzrokuju urođene zdravstvene anomalije pri rođenju“, kaže Jasna Vujičić.

Vitamin E

„Važan je za naše zdravlje, ali ne preporučuje se da se dodaje u trudnoći. Pokazalo se da dosta vitamina E ne donosi boljitak ni majci ni bebi, a može da poveća rizik od bolova u stomaku i prevremenog pucanja vodenjaka“, zaključuje naša sagovornica.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram