Šta pas zapravo poručuje kada stavi šape na vas

Foto: Luka / ImageSource / Profimedia

Kući ljubimci nalaze način da komuniciraju sa vlasnicima na različite načine, a često se desi da ne razumemo šta žele da nam poruče. Verovatno vam se često dogodilo da pas stavi svoje šape na vas iz čista mira. Tada ste se sigurno zapitali šta bi to moglo da znači, a sada imamo odgovore.

Često smo opsednuti svakom sitnicom koju naš pas uradi – od mahanja repom, gledanja u nas, dramatičnog uzdisanja, do lizanja lica, piše Reader’s Digest.

Sigurno ste se u nekom trenutku do sada zapitali : „Zašto moj pas stavlja šapu na mene?“

U svom najosnovnijem obliku dodirivanje šapom je oblik komunikacije, objašnjava Gerardo Perez-Camargo, potpredsednik za istraživanje i razvoj u Fresh Pet-u.

Ili, tačnije, to je inicijacija komunikacije, slična ljudskom ponašanju, recimo tapkanju prijatelja po ramenu radi privlačenja njihove pažnje.

Ali vaš pas bi to mogao postići jednako lako lajanjem. Dakle, kada vaš pas odluči da stavi šapu na vas kako bi privukao vašu pažnju, on pravi izbor. Pitanje je: Zašto?

Mnogi psi su skloni da „govore“ svojim šapicama, primećuje Sara Vuten, veterinarka. Kada vam pas pruži svoju šapu, verovatno ćete reagovati pozitivno. Ponekad ćete čak ponuditi nagradu (na primer, pohvalu, fizičku naklonost i/ili hranu). Nagrađujući naše pse za komunikaciju sa svojim šapama, ohrabrujemo ih da to ponovo učine.

Foto:Shutterstock

Poručuju nam da nastavimo da ih mazimo

Kada vam pas da šapu dok ga već mazite, golicate ili na neki drugi način poklanjate fizičku pažnju, verovatno nećete morati ni da pitate: „Zašto moj pas stavlja šapu na mene?“

Verovatno ćete već razumeti da vaš pas želi da nastavite da radite upravo ono što radite. Ovo je jedan od najčešćih razloga zašto psi stavljaju šape na svoje ljude, kaže dr Vuten. Izuzetak su službeni psi, koje ne bi trebalo da mažite.

Osećaju našu energiju

„Dobru ili lošu, psi osećaju našu energiju i brinu o tome kako se mi osećamo“, kaže dr Vuten za Reader’s Digest.

„Kada smo ljuti ili tužni, naši psi to lako mogu shvatiti. Dodirivanje vas šapom je jedan od načina na koji psi mogu da prenesu ljubav“, kaže dr Vuten.

„Kao što psi obožavaju trljanje stomaka, izgleda da razumeju da i njihovim ljudima prija dodirivanje, apošto nas vole, žele da nas usreće.“, dodaje ona.

Pas kucni ljubimac
Kućni ljubimac Foto:Shutterstock

Nervozni su ili se ne osećaju dobro

Psi povezuju davanje šape sa dobijanjem nagrada od vlasnika. Ali ne dolaze sve nagrade u obliku pohvale, naklonosti ili hrane. Ponekad je nagrada ponuda pomoći kada se vaš pas ne oseća dobro.

Naši psi mogu da se osećaju loše i fizički i emocionalno, ističe Kerolajn Vajld, veterinarka u Trupanionu. Dakle, ako se vaš pas oseća uznemireno ili pod stresom, na primer, on može tražiti utehu od vas tako što će vam ponuditi šapu.

U tom slučaju, takođe možete primetiti da vaš pas liže usne ili zeva više puta. Pored toga, ako liže svoje šape, to može biti znak da se vaš pas oseća uznemireno ili pod stresom.

Foto:Shutterstock

Šta znači kad šapu dugo zadrže na nama

Većinu vremena, kada vaš pas ponudi šapu, taj gest je kratak. Ponekad, neće vas samo tapnuti šapom već će duže zadržati na vama,.

Razlozi kratkih i dugih dodira pasa su u suštini isti. Međutim, zadržaće je duže ako ste ih prethodno ignorisali. S druge strane, ako se čini da dugotrajni dodir šape dolazi iznenadno, verovatno možete biti sigurni da ste upravo primili pseći ekvivalent zagrljaja.

Bonus video: Stvari koje često gubimo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram