Psihološkinja daje važne savete kako se odgaja dečak koji ne raste s tatom

Fozo:shutterstock

Psihološkinja savetuje kako da dečak koji ne raste uz oca izraste u srećnog i nezavisnog muškarca.

Kao i majke, i očevi imaju veoma važnu ulogu u životu svoje dece, a čini se da je posebno dečacima u određenom periodu odrastanja potrebna muška figura.
Nažalost, sve ćešće se dešava da mališani ne odrastaju uz oca, te da ih majke podižu same, a Ekaterina Klomova, dečja i porodična psihološkinja, dala je važne savete koji će pomoći mamama da podignu srećne i nezavisne sinove.

Dete počinje da shvata svoj rodni identitet negde oko prve godine života. U tom periodu potrebna mu je figura na koju će da se ugleda, čije će ponašanje i karakterne osobine da imitira. Naravno, najbolje je da to bude otac, ali ovu ulogu mogu da “preuzmu” deda, ujak, pa čak i neki vaš prijatelj. Kada mališan malo odraste, dobro je da trenira neki sport gde će naučiti kako da komunicira sa muškarcima i gde će možda u treneru naći uzora, osobu koja je snažna i hrabra, savetuje psihološkinja Klomova za deti.mail.ru.

Ukoliko je mališanov otac preminuo, idealno bi za dete bilo da se o ocu stvori slika heroja.

Ako ste razvedeni i niste u sjajnim odnosima sa bivšim mužem, tj. imate razloga da budete ljuti, besni, najbolje bi bilo da sinu ne govorite ništa o tome: u očima deteta, otac mora da ostane dobra osoba.

Objasnite detetu da ga otac voli, ali da su okolnosti takve da ne mogu svakodnevno da se viđaju. Ukoliko otac želi da komunicira sa detetom, nemojte to da branite, koliko god da ste ogorčeni, savetuje psiholog. Nemojte da u glavi deteta stvorite sliku o ocu kao o nekom „čudovištu“ jer će ga to udaljiti od svih muškaraca.

Ono što je važno je način na koji vi kao majka doživljavate muškarce.

“Ako majka ima strah od muškaraca, pokazuje agresiju, strah ili negativne emocije u prisustvu muškaraca, i dete će isto to osećati, što će dovesti do poteškoća u komunikaciji sa muškarcima“, upozorava psiholog Klomova.

Čitajte dečaku knjige o hrabrim vitezovima, birajte filmove u kojima su muškarci predstavljeni kao hrabri heroji.

Ne pokušavajte da nadomestite očevu ljubav tako što ćete 24 sata dnevno brinuti o dečaku. Nezavisnost je jedna od najvažnijih osobina koju muškarac treba da ima, zato treba da naučite dečaka da sve radi – da pere sudove, da čisti, da zakiva eksere.

Nemojte da bdite nad svakim njegovim korakom, jako je važno da imate poverenja u sina.

Česta greška koju mnoge samohrane majke prave je to da ceo svoj život posvete detetu, a onda zauzvrat od njega očekuju isto, ističe psiholog.
Detetu nisu potrebne takve žrtve, zato ne bi trebalo da zapostavite svoju ličnu sreću i svoj privatni život. Nemojte da govorite detetu da zarad njega radite dva posla, ne spavate dovoljno i ograničavate sebe na bilo koji način – to će u njemu samo izazvati osećaj krivice.

Mame treba da budu nežne i privržene, a ne “gvozdena ledi” koja rešava sve probleme svog sina. Važno je da mališan nauči da o ženi treba brinuti, a s druge strane, treba biti obazriv jer ne treba dete odmalena pretvoriti u muškarca koji brine o svojoj “slaboj i bespomoćnoj” majci.

Često hvalite svoje dete.

“Recite mu: ’Uspećeš’, ’Ti si moj zaštitnik’, i slično. Za dečaka koji ne odrasta uz oca ovo je posebno važno, na taj način jačate njegovo sampouzdanje da vam je važan“, poručuje psihološkinja.

Fozo:shutterstock

Ukoliko se u vašem životu pojavi neki muškarac, budite spremni na ljubomoru od strane sina. Zbližavanje vašeg partnera i sina treba da bude postepeno, nenametljivo.

Ne očekujte od sina da ispuni prazninu i igra ulogu muškarca u vašoj kući. Zapamtite da je pre svega on dete kojem su potrebni ljubav i podrška. Dete će postati “glava kuće” kada bude osnovao svoju porodicu.

Ne očekujte da dečak ima ista shvatanja o životu kao vi. Muškarci i žene imaju različite emocije i načine razmišljanja, zato slušajte sinovljevo mišljenje s poštovanjem. Naučite da pokažete interesovanje za njegov svet, koji je potpuno drugačiji od vašeg.

Uvek budite uz sina kada mu je potrebna vaša podrška,nemojte da vičete i grdite ga kada napravi grešku. On mora da bude siguran da ste vi na njegovoj strani i da se nesporazum neće ponoviti – tako će razviti osećaj sigurnosti koji mu je potreban.

Psihološkinja na kraju ističe da je odgajanje sina koji ne raste uz oca odgovorno, ali izvodljivo, uz ljubav, poštovanje i samopouzdanje, piše Yumama.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram