Molim vas, nemojte da vam deca na plaži budu gola

Foto: Cavan Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Da li mislite da deca treba da budu gola na plaži?

Andrea Šikić je za zenskirecenziraj podelila svoje mišljenje iz perspektive majke – Da li deca treba da nose pelene ili kupaće gaćice na kupalištima?

„Pre nego što se uputim u elaboriranje svog stava, odmah ću reći da deca na plaži (bazenu, jezeru…), po mom skromnom mišljenju, moraju imati kupaće gaće ili pelene. Izdvojila sam tri razloga zbog kojih tako mislim.

Higijena i čuvanje zdravlja je na prvom mestu

Baš kao što se borimo protiv odraslih koji se nekulturno ponašaju i vrše nuždu gde stignu, ništa manje nije nepoželjno ni kada to učini dete. Nažalost, svedočila sam takvim prizorima i majkama koje su zdušno branile taj čin jer je „simpatično“ i dete je maleno pa ne zna šta radi.

Baš zato što je dete malo i ne zna kontrolisati te nagone (govorim o deci koja nose pelene u ovom slučaju), imamo pelene. I to one fantastične za kupanje i plivanje koje se neće naduvati, a bebi su skroz lagane. S obzirom na to da dete ne zna šta radi, nemojmo zaboraviti da ima majku koja jako dobro zna šta bi trebalo raditi.

Foto: LJM Photo / DesignPics / Profimedia

Iste te majke koje puštaju decu da vrše nuždu na javnim mestima jer su mali, prve će podići glas protiv vlasnika pasa i psećeg izmeta okolo njih. Na kraju krajeva, moramo misliti na druge, na okoliš, ali i na dečje zdravlje. Deca su izrazito sklona urinarnim infekcijama, a hodanjem gole guze to se neće sprečiti. Naravno, pobrinite se da pelene odlažete na prikladna mesta, da ih propisno zatvorite i ne zaboravite da ste na mestu koje delite s drugima.

Što se kupaćih gaća tiče i starije dece, vodite računa da izvan vode deca budu u suvom i da ih redovno presvlačite. Obavljanje nužde bi trebalo da vrše jednako kao i vi te ih treba od malih nogu učiti kako to obavljati kad su napolju, kako se služiti javnim toaletom i slično. Takođe, izbor kupaćih kostima za decu nikad nije bio bolji. Devojčice uživaju u omiljenim princezama iz crtaća, a dečaci u crtežima autića i dinosaurusa. Još jedan veliki plus za kupaće jeste što danas možete naći one s ugrađenom SPF 50 zaštitom što je u vreme ovakvih visokih temperatura dodatna prednost.

Dečji intimni delovi moraju biti sakriveni od tuđih pogleda

Možda i najvažniji razlog koji često zanemarujemo naivno misleći „ma toga nema“, upravo su tuđi pogledi na intimne delove vaše dece. Zaista nikad ne znate ko je oko vas i ko posmatra vaše dete. Sve i da je okolina 100 posto sigurna, zar bi ijedno dete (da ga to pitate) želelo biti izloženo i golo na javnom kupalištu?

Na kraju krajeva, ako su mu roditelji obučeni, zašto mislite da je detetu lakše dok je golo?

Foto: LJM Photo / DesignPics / Profimedia

Lično se ježim golotinje na javnim kupalištima, što odrasle, što dečje, ali poštujem nudiste i sasvim je u redu što za tu vrstu avanturizma postoji određeno mesto. Ne volim videti decu koja trčkaraju gola, braću ni sestre koja se nevino pipkaju jer sam previše opterećena pogledima drugih i opasnostima koje vrebaju. Svoju decu od malih nogu učim da intimni delovi moraju biti prekriveni i da ih niko, baš niko bez njihove dozvole ne sme videti niti dirati.

Golotinji je mesto samo u kadi (u vaša četiri zida)

Za kraj navodim razlog koji je manje-više samo zaključak, a to da je da je golotinja nešto intimno te da radost oko bivanja golim, slobode gologa tela i kupanja bez gaćica treba ostaviti u vaša četiri zida, u kadi, pod tušem, u kućnom bazenu (ako baš morate). Tako će i deca naučiti razlikovati tuširanje i kupanje od letnjeg brčkanja i sigurno steći dobre navike“, piše Andrea Šikić.

Bonus video: Šta da radite kada „izgubite“ dete na javnom mestu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram