14 pitanja o seksu za dr Mariju Ristić: Nisam smela da ih postavim nikom drugom, a njeni odgovori se pamte zauvek

Foto: Shutterstock; Printscreen/Instagram/dr.marija.ristic

I čuvaju u telefonu za slučaj da vas izneveri pamćenje.

Jedno neformalno pretraživanje po Instagramu može da bude plodonosno. Posebno kada naiđete na doktorku influenserku koja se na svojoj stranici bavi svim onim stvarima o kojima većina ljudi ćuti ili se stidi da ukuca u pretraživač i kad je sama u sobi.

Dr Marija Ristić se na Instagramu predstavlja kao online doktorka za tabu ženske probleme, ističe da nije specijalista ginekologije, već “samo” doktor medicine sa licencom, a da su znanja koja ima i plasira mešavina delova različitih specijalizacija.

Ovo su pitanja koja sam joj postavila, a pre toga se nisam usuđivala da ih uputim bilo kome drugom.

1. Kako je moguće da i danas žene uopšte ne idu kod ginekologa i koliko je to stvar opšte kulture?

Transgeneracijski prenos zdravstvene pismenosti je, po mom mišljenju, krivac za to što danas i dalje postoji dosta žena koje ne idu kod ginekologa na redovne preglede jer se odlazak kod lekara generalno vezuje za situaciju kada postoji veliki zdravsveni problem, a često je prisutan i strah da se nešto ne daj bože ne otkrije, pa ko će se onda sa tim nositi – bolje je živeti u neznanju. A kada se to pomeša sa nelagodnošću koju donosi pregled intimnog dela tela žene, onda nastaju slučajevi da žene ne idu i po 10 ili više godina na pregled. Kroz burnu istoriju našeg naroda nismo stekli naviku da zdravlje negujemo i da odlazak kod lekara bude više rezervisan za kontrolu, već, nažalost, tek kada više ne možemo da izdržimo, onda potražimo pomoć, ali sreća i to se polako menja.

2. Vreme je kada mnogo žena ide na kupanje, bazen ili more, pa mnogo više žena koristi tampon. Koliko je i da li je tampon opasan, rizičan, viđali smo da su neke žene zbog tampona gubile noge?

Korišćenje tampona predstavlja rizik po zdravlje žene ukoliko se ne promeni na vreme, jer može doći do razvoja toksičnog šok sindroma iliti stanja kada dolazi do preteranog lučenja toksina bakterija iz vagine koji mogu biti fatalni po ženu. Tu je naravno i neželjeno izlaganje hemijskim supstancama iz tampona ukoliko on nije napravljen od organskih sastojaka. Stoga treba biti obazriv što se tiče menjanja (optimalno je da se tampon menja na svaka dva-tri sata), i nikako ga ne koristiti u toku noći.

3. Kako smanjena količina estrogena utiče na vaginu?

Estrogen pomaže da vagina bude vlažna, ne samo u toku odnosa, već bilo kada. Kada vagina ima odgovarajuću lubrikaciju, to znači da će tkivo vagine da funkcioniše optimalno u smislu normalnog ćelijskog rada, adekvatnog balansa vaginalne mikroflore i elastičnosti vaginalne sluzokože. Shodno tome, kada ga ima malo, vagina je suva i neelastična, što može biti razlog za iritaciju i neugodan odnos.

4. Koji sve mogu biti razlozi za suvoću vagine i kako da se reši problem?

Manjak estrogena kao hormonski, nedovoljan unos vode, proteina i kvalitetnih masti kao nutritivni, stres, anksioznost i neadekvatna seksualna stimulacija ili neadekvatan odnos sa sobom i svojom seksualnošću, manjak fizičke aktivnosti, kao faktori koji su na neki način deo životnog stila.

5. Koji su dobri prirodni lubrikanti?

Kokosovo ulje, bademovo ulje, ulje kantariona su solidni prirodni lubrikanti. Treba biti obazriv u korišćenju u kombinaciji s kondomom jer postoji rizik od neželjene trudnoće, budući da kondom postaje porozan (propustljiv) kada se izloži dejstvu ulja.

6. Da li je okej imati analni seks ako imate problem s hemoroidima?

Analni seks može biti izazov ženi koja ima hemoroide ako se ne obraća pažnja na nekoliko stvari. Prvo treba obratiti pažnju na opuštenost mišića anusa, dobro je uraditi vežbe opuštanja pre samog čina. Potom, vreme treba posvetiti predigri jer nakon dobre stimulacije se analni sfinkter opusti i penetracija bude dosta lakša, a samim tim se dozvoli i cirkulacija krvi koja zna da se zarobi u hemoroidalnim kesicama, pa se izbegne da analni seks donese aktivaciju hemoroida odmah nakon odnosa.

7. Koliko je štetno za ženu i vaginu ako nema seks?

Kako vaginu okružuju mišići koji imaju tendenciju da skupljaju sve negativne emocije koje žena oseća, njihovom aktivacijom koja se dešava za vreme odnosa, a posebno orgazma, uživanjem u seksu se nivo stresa u ženi značajno smanjuje, ali naravno samo onda kada žena želi da ima odnos, a ne kada je na njega primorana. Odsustvo odnosa u velikoj meri može uticati nagativno na zdravlje žene u smislu neotpuštanja stresa, kada žena nema druge načine da se sa njim bori. Tu je i momenat atrofije, tj. umanjenja tkiva klitorisa kada se on godinama ne koristi, što može uticati na smanjen seksualni užitak.

8. Šta može da bude razlog bola u toku odnosa?

Puno je razloga za postojanje bola tokom odnosa. Počevši od bola usled suvoće vagine, bola usled tenzije mišića oko vagine, neadekvatne mobilisanosti kukova, nedovoljne snage mišića zadnjice, lošeg držanja, nedovoljne istegnutosti mišića nogu ili čak i problema sa skočnim zglobovima… Uvek postoji razlog za bol tokom odnosa, samo ga treba pronaći, ali vino i lekovi za opuštanje nikada nisu rešenje.

9. Šta da čini žena koja ne oseća zadovoljstvo tokom seksa?

Kada se ne oseća zadovoljstvo tokom seksa, mora se potražiti razlog. Nekada je u pitanju fizička (npr.ugrožena cirkulacija klitorisa), nekada psihička odnosno duhovna komponenta (odsustvo povezanosti sa telom ili posledica neprerađene seksualne ili životne traume), nekada sve pomešano i na svemu tome se može raditi. Daleko od toga da se tu ništa ne može promeniti.

10. Postoje li poze koje povećavaju šansu za začeće?

Kada postoje optimalni uslovi za začeće, poza u kojoj se beba pravi nije od presudnog značaja, ali svakako postoji razlika u količini semene tečnosti koja dolazi u kontakt s grlićem materice. Misionarska poza omogućava najveći kontakt, npr., dok poza kaubojke znatno manje.

11. Može li seks tokom menstruacije da ima negativne efekte?

Ako imamo menstruaciju, a želimo da imamo seks, treba da znamo da, ukoliko se ne koristi kondom kao zaštita, može doći do stvaranja disbalansa vaginalne flore, odnosno povećava se rizik za nastanak bakterijskih ili gljivičnih upala vagine. Druge prepreke ne postoje.

12. Zašto neke žene ejakuliraju i u kojim slučajevima? I da li to može da se nauči?

Ženska ejakulacija nije vezana za orgazam, već se dešava usled seksualnog uzbuđenja, i može se ponavljati dok traje odnos. Postoje izvori koji kažu da je to moguće naučiti, ali lično nisam proveravala te teze, stoga ne mogu na ovo pitanje odgovoriti u celosti.

13. Da li postoje medicinske situacije u kojima je seks zabranjen – npr. kada se operiše karcinom grlića materice?

U zavisnosti od tipa operacije, odnosno tipa tumora, zavisi i to da li je odnos nakon operacije moguć ili ne, ali ne i zabranjen. Žene kojima je skinut grlić ili uklonjena cela materica se često suoče sa stvaranjem velike tenzije u mišićima oko vagine ili nastanka sekundarnog vaginizma, što rezultuje bolom pri odnosu, ali taj bol se može otkloniti na više načina.

14. Da li uzimanje nekih hormonskih lekova isključuje seks?

Hormonska terapija nije nikada prepreka za seks, iako se često dešava da hormonska terapija zna negativno da utiče na jačinu libida kod žena.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram