Šokantna istina o tome šta se zapravo dešava u našem telu kada izbacimo šećer

Foto: Shutterstock

Razmislite dva puta pre nego što izbacite šećer iz ishrane.

Šećer je često prva stvar koju želimo da izbacimo iz ishrane kada počnemo da se hranimo zdravo. Ali zapravo postoje dobri šećeri, kao što je šećerna trska ili oni koji se nalaze u voću i povrću, koji mogu imati puno benefita za zdravlje i izgled. Kada se konzumiraju u umerenim količinama, dobri šećeri mogu zadovoljiti potrebe sladokusaca, smiriti vaše živce, a možda čak i sprečiti da se gojite.

Odnosno, možete jesti umerenu količinu šećera svakog dana bez osećaja krivice, dok posledice mogu biti opasne ukoliko zauvek odustanete od šećera.

1. Kosa će sporije rasti

Iako previše rafinisanog šećera ne čini nikakvu uslugu vašoj kosi, dodavanje malo šećerne trske ishrani može zapravo ubrzati rast kose. Šećerna trska je prirodni diuretik i pomaže u izbacivanju toksina i uklanjanju viška soli iz vašeg tela, što olakšava rad bubrega. Kada vaši bubrezi ne funkcionišu kako treba, to može izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije, uključujući gubitak kose.

Dodavanje malo šećerne trske u svakodnevne obroke je jednostavan i ukusan način da dobijete sjajnu i gustu kosu.

Closeup,Shot,Of,Pretty,Young,Caucasian,Woman,With,Long,Hair

2. Koža će biti podložnija uticaju okoline

Iako je istina da hrana sa visokim sadržajem šećera može izazvati akne, zdrav šećer, kao što je šećerna trska, može biti od koristi vašoj koži. Šećerna trska je bogata antioksidansima koji štite vašu kožu od slobodnih radikala koji izazivaju pigmentaciju i prevremeno starenje. Uživanje u par komadića tamne čokolade je takođe siguran put do blistave kože.

Bioaktivna jedinjenja u tamnoj čokoladi poboljšavaju protok krvi u koži i čine da izgleda i da se oseća jedro i hidrirano.

Joyful,Woman,In,Party,Cone,Laughing,While,Posing,With,Chocolate

3. Nabacićete višak kilograma

Potpuno eliminisanje šećera iz vaše ishrane zvuči kao odlična ideja ako pokušavate da smršate. Ali uskraćivanje slatkiša može dovesti do želje za šećerom, što može dovesti do prejedanja. Konzumiranje umerene količine crne čokolade može vam dati osećaj sitosti i zaustaviti nabacivanje viška kilograma. Šećerna trska takođe može zadovoljiti vaše čulo ukusa i ubrzati vaš metabolizam, što olakšava gubitak težine.

4. Promene raspoloženja se mogu pogoršati

Uvođenje drastičnih promena u ishrani nikada nije lako, a potpuno isključivanje šećera može izazvati da se osećate nervozno. Studije su pokazale da konzumiranje male količine tamne čokolade dnevno može smanjiti nivo stresa i učiniti da se osećate smirenije i srećnije.

Portrait,Of,Young,Beautiful,Girl,On,Blanket,On,White,Background

5. Biće vam teže da se koncentrišete

Nikada vam nije dosta kvalitetne crne čokolade, a dobra vest je da vam može pomoći da se pripremite za ispit ili veliku prezentaciju. Pokazalo se da tamna čokolada poboljšava protok krvi u mozgu, a jedenje u umerenim količinama je zdrav i ukusan način da postanete produktivniji.

So,Delicious.,Positive,Happy,Woman,Smiling,While,Holding,A,Bar

Bonus video: Pitala sam fitnes trenere u Srbiji koja je najbolja vežba za celo telo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram