Koliko je sna zapravo dovoljno deci

deca spavanje
Foto: Deyan Georgiev / Panthermedia / Profimedia

Predškolcima je potrebno 10 do 13 sati sna dnevno. Važno je da postoji rutina, pa odredite vreme kada se odlazi u krevet i kada se ustaje ujutru.

Da li su predškolcu potrebne dremke tokom dana

Mnogi predškolci odspavaju svoje sate tokom noći, pa nemaju potrebe da spavaju tokom dana. To je u redu. Postoje i oni koji i dalje imaju potrebu da odspavaju tokom dana nekih sat. To se dešava ako dete ne spava dovoljno noću, ako je hiperaktivno, trlja oči, nervozno je. Aktivni predškolci koji se bave nekim sportom možda će imati potrebu da odspavaju tokom dana, a ako ne, svakako treba da se odmaraju.

Kako pomoći detetu da dovoljno spava

Rutina je veoma važna, ali isto tako i udobna soba u kojoj će se dete osećati dobro. Ne zaboravite i rutinu pre samog spavanja, koja može uključiti odlazak u kupatilo, kupanje, oblačenje pidžame, pranje zuba, čitanje knjige. Ugasite ekrane bar sat pre odlaska u krevet i nemojte ih držati u spavaćoj sobi.

Soba u kojoj dete spava treba da bude mirna i udobna. Neka dete odabere svoje ćebence i igračku sa kojom će spavati. Ako se plaši mraka, možete da uključite neku zagušenu lampu. Spavanje može otežati i to ako dete uvek zaspi na drugom mestu, pa onda posle u svom krevetu ne može, piše avaz.ba.

Šta ako dete ima problema sa spavanjem

Uobičajeno je da deca u ovim godinama ne žele da odu u krevet i da se bude noću. Mnogi mališani imaju noćne more i zbog toga ne mogu zaspati.

Ako se dete budi tokom noći i zove vas, probajte da se ne odazovete baš odmah. Dajte mu priliku da zaspi samo, bez vaše pomoći. Ako je uplašeno i uznemireno, onda ga ne ostavljajte samo, već idite da mu pomognete i da ga umirite. Kada umirite dete, objasnite mu da je vreme da se spava.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI