Kako da prepoznate da li vam je dete razmaženo

razmažena deca
Kako da znate da li vam je dete razmaženo, Foto: Thomas Lehne/ lotuseaters / Alamy / Profimedia

Roditelji sigurno ne nameravaju odgajati decu koja misle da su centar sveta, ali se to ipak dogodi.

Ovo se ne dešava samo deci koja su na neki način privilegovana (finansijski i slično). Srećom, stručnjaci tvrde da je poprilično lako obuzdati razmaženu decu, ukoliko znate prepoznati znakove:

Ne mogu da se brinu o sebi

Naravno da deca ne trebaju zavisiti isključivo od sebe, ali roditelji su dužni detetu usaditi osećaj odgovornosti. Jedan od načina da dete shvati značaj odgovornosti je da se u nekoj mjeri počne brinuti samo o sebi. Na primer, može se samostalno oblačiti, prati zube i slično.

Ne pomažu u kućnim poslovima

Deca bi takođe trebalo da se bave aktivnostima koje imaju veze s spremanjem kuće. Nije nužno bitno kakvom vrstom čišćenja se bave, bitno je da učestvuju i da sve bude prilagođeno njihovom uzrastu. Mala deca vole pomagati roditeljima i to bi im trebalo dozvoliti.

Ne znaju da prihvate neuspeh

Ne mora uvek biti pobednik i to je lekcija koju treba naučiti za život. Ukoliko ne nauči tolerisati neuspeh, može razviti anksioznost. Ona može predstavljati značajan problem i naterati dete da odustane od ponovnog pokušaja da uspe u nečemu.

Ne prihvataju “ne” kao odgovor

Ako otkrijete da je vašem detetu zaista teško čuti reč “ne”, na to treba obratiti pažnju. Vaš je posao, kao roditelja, da provedete neko vreme razmišljajući o granicama koje ćete postaviti i da ih se pokušavate pridržavati što je češće moguće. Trebate naučiti dete da poštuje autoritete.

Često se pitate da li treba da budete strožiji

Ukoliko se često pitate da li konstantno idete preko svojih granica koje ste uspostavili kao roditelj, možda je vreme za promenu. Ovo ne znači da bi trebalo da postanete grubi prema detetu. Cilj je pronaći balans između roditeljske ljubavi i učestalog popuštanja.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram