Ja sam za državu greška u sistemu, trudna dinar nisam dobila

trudnice porodilje preduzetnice naknade
Foto:Privatna arhiva

Da li su trudnice i porodilje koje su ujedno i preduzetnice u Srbiji greška u sistemu i prepoznaje li ih država uopšte, za portal Nova.rs priča Ana Marija Koppert, mlada mama iz Beograda.

„Kao preduzetnica nisam imala ni dan plaćenog porodiljskog ni trudničkog bolovanja. To je moja lična odluka, ja nisam obespravljena, ali sistem je napravljen tako da me ne stimuliše. Država ne prepoznaje preduzetnice trudnice, ti si greška u sistemu. Jedina opcija je da nađem poslovođu da bih dobijala oko 200 evra mesečno naknade“, kaže za portal Nova.rs Ana Marija (33), koja vodi centar za studije u inostranstvu i ima šestomesečnu bebu.

Kako kaže, ako je žena već odlučila i da bude majka i da bude samostalna, da ima svoj biznis, treba je bolje podržati.

„Svi pričaju o ženskom preduzetništvu, svi pričaju da treba rađati decu, a kad se desi sve to zajedno, onda – ups.“

Ana Marija ističe da je istina da takvi privrednici plaćaju paušalni porez.

„Naime, kada imate preduzetničku radnju, vama država propiše da porez plaćate paušalno na osnovu minimalne zarade. I država propiše da vi imate bruto platu na primer od oko 50.000. Porez ide na sumu na koju ste prijavljeni, a to odlučuje Poreska uprava. Poenta je da ta suma nikad nije velika, a da država za nadoknadu traži da nekoga zaposlite, pa se to faktički potire. Mislim da je ta odluka čudna. Uz to, nisu svi spremni da svoju radnju prenesu na nekog drugog, da drugi bude odgovoran jer se smatra, ako si jedini zaposleni, da firma ne može da radi dok si na bolovanju, što je donekle tačno. Ali vaša neto plata je tada 25, 30 hiljada, a ostalo su porezi i doprinosi i vi u stvari od države kao nadoknadu dobijate oko 200, 250 evra minimalnu zaradu.“

Napominje da je to slučaj sa većinom žena koje imaju mali biznis, pa će primati tu minimalnu zaradu koju država propisuje.

„Primaćete tih 200, 250 evra jer ste uvek plaćali paušalni porez. A da ja radim u bilo kojoj fimi i imam platu recimo 60.000, ja bih kao porodilja primala platu – 60.000, država vam pokriva i bruto i neto.“

Ana Marija priznaje i da je odustala od zahteva za tu naknadu.

„Nisam ni probala jer sam shvatila da se ne isplati, procedura je komplikovana, umesto da nam država olakša.“

Ona ističe i da su neke žene, uz dosta komplikovanu proceduru, odlučile da firmu za vreme trudničkog i porodiljskog stave u mirovanje, ali da to ne može uvek da bude opcija jer posao jednostavno ne može da stane.

„Prihoduješ, pokušavaš, a jeste problem kad si trudna, posebno ženama koje imaju male cvećare, pekare, one koje imaju manji promet. Ko će tu ženu da podstakne da rađa dvoje, troje dece“, pita se Ana Marija.

Zaista, ko?!

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram