Halo beba savetuje: Treba li skidati temperaturu od vakcine

vakcina bebe temperatura
Foto: Emma Kim / ImageSource / Profimedia

Mnoge roditelje muči pitanje treba davati antipiretik ako dete ima povišenu temperaturu posle dobijene vakcine. Odgovor za Zadovoljnu daju iz Telefonskog savetovališta Halo beba.

„Ako dete ima povišenu telesnu temperaturu nakon dobijene vakcine preko 38,5 stepeni, mogu se davati lekovi (antipiretici) na bazi paracetamola (Paracet, Eferalgan, Febricet…) ili ibuprofena (Brufen, Nurofen, Blokmax…), vodeći računa da se doza prilagodi uzrastu i telesnoj težini deteta. Najbolje je da dozu leka odredi pedijatar“, kažu za portal Zadovoljna iz Telefonskog savetovališta Halo beba Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Navode i da se preparati ibuprofena daju samo oralno (sirup), a paracetamolski preparati se nalaze u primeni i u obliku supozitorija (čepići).

Pazite na dozu

„Razmak između dve doze sirupa na bazi paracetamola je od četiri do šest sati, a na bazi ibuprofena od šest do osam sati. Doze se određuju prema uzrastu i telesnoj težini deteta. Proverite šta piše u uputstvu za upotrebu leka.“

Naše sagovornice ističu i da se uz lekove preporučuje i rashlađivanje bebe – lagano oblačenje, tuširanje mlakom vodom (kada zatreba), uz dodatno davanje tečnosti.

Pritom, peparati na bazi paracetamola i ibuprofena mogu se ponekad kombinovati, ako je temperatura veoma visoka i često raste.

„To su dva različita leka, koji se različito eliminišu iz organizma (metabolišu), a imaju sličan efekat što se tiče skidanja temperature. Naravno, kod kombinacije ovih lekova mora da se vodi računa o ukupnoj dnevnoj dozi koja se ne sme prekoračiti i razmaku između doza, o čemu savet daje pedijatar.“

Iz Halo bebe napominju da davanje lekova unapred (ako dete nema temperaturu, a primilo je vakcinu) nije potrebno.

„Ukoliko se na mestu davanja vakcine pojavi otok, crvenilo, bol, slobodno možete da stavite hladna obloga. Mekana pamučna tkanina se natopi sa hladnom vodom, pa se stavlja na otečeno mesto“, zaključuju iz Halo bebe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI