Deca su možda u većem riziku od novog soja korone

Foto: EPA-EFE/PANTELIS SAITAS

Deca će možda biti izloženija riziku od zaraze novim sojem koronavirusa, tvrdi naučnik koji je savetnik britanske vlade.

Profesor Nil Ferguson, epidemiolog sa Imperial College-a u Londonu i član savetodavne grupe britanske vlade, rekao je da postoji nagoveštaj da deca, koja su do sada najblaže pogođena pandemijom, budu podložnija novoj, mutiranoj varijanti koronavirusa.

Pročitajte još:

Rekao je da je moguće da se novi soj virusa, nazvan B.1.1.7, proširio tokom novembra, kada su deca još išla u školu. To može da znači da su deca podložnija prenošenju ovog novog, mutiranog oblika koronavirusa.

Još nema dovoljno dokaza koji bi pokazali da je teorija o deci tačna, rekao je profesor Ferguson, ali to je sasvim moguća hipoteza. Otkrio je da je broj slučajeva zaraženih koji su mlađi od 15 godina sa statističke tačke gledišta znatno veći nego ranije – ali nije otkrio tačne brojke.

„Postoji nagoveštaj da mutirani oblik virusa ima veću sklonost ka zarazi dece. To bi možda moglo objasniti neke razlike u brojkama, ali nismo utvrdili nikakvu uzročnost“, rekao je.

Profesor Ferguson dodaje da ako se utvrdi da je ova hipoteza tačna, to može objasniti značajan udeo povećanja prenosa novog soja virusa.

Naučnici veruju da je novi soj virusa, za koji se već govori da je „van kontrole“, zarazan između 50 i 70 odsto više od prethodnog dominantnog soja, ali ne veruju da je smrtonosniji ili da izaziva bilo kakvu ozbiljniju bolest kod odraslih ili dece.

Pročitajte još:

Dva najranija uzorka mutiranog virusa prikupljena su 20. septembra u Kentu i još jedan sledećeg dana u Londonu. Do sredine decembra bilo je više od 1.000 slučajeva u skoro 60 različitih mesta širom Engleske, iako će stvarni broj biti veći. Pretežno je pronađen na jugoistoku Engleske, u Kentu i Londonu.

Do sredine novembra novom soju se pripisuje 28 odsto slučajeva u Londonu. A u nedelji koja je započela 9. decembra, bio je odgovoran za 62 procenta novih slučajeva.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram