Teorija zavere: Zašto Fajzer vakcinu neće dobijati trudnice

vakcina trudnice
Foto:Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews

Nakon što je Velika Britanija, kao prva zemlja u svetu, odobrila vakcinu protiv koronavirusa, pojavila se vest koja je neke uznemirila – trudnice neće moći da se vakcinišu. Ipak, naučni podaci kažu da to upozorenje britanske vlade treba shvatiti više kao meru opreza nego kao znak da nešto nije u redu sa vakcinom.

Na zvaničnom sajtu Vlade Velike Britanije osvanule su smernice o vakcini protiv korone i tu se, između ostalog, kaže da trudnice, dojilje i žene koje planiraju trudnoću ne treba da se vakcinišu. Ovo je dalo vetar u leđa antivakserima koji su odmah počeli da šire teorije zavere o Fajzer vakcini. Međutim, dovoljno je pročitati uputstvo britanske vlade i shvatiti šta je razlog za oprez kad su trudnice u pitanju.

Naime, iako dosadašnji testirani slučajevi nisu pokazali da Fajzer vakcina predstavlja rizik po trudnoću, ona jednostavno nije u relevantnom obimu testirana na trudnicama kao posebnoj kategoriji i u trenutnom nedostatku tih studija, ne zna se kako može uticati na zdravlje majke i ploda. Zbog toga je i preporučeno da se ovaj preventivni lek ne daje trudnicama, dojiljama i onima koje planiraju trudnoću.

Ono što daje nadu da će studije pokazati bezbednost i po ovu grupu, jeste činjenica da dosad vakcinisanim trudnicama vakcina ni na koji način nije smetala. Kako pišu na sajtu ITV.com, profesor Džonatan Van Tam kaže da je bilo žena koje su kao volonteri primile vakcinu i potom se porodile bez ikakvih zdravstvenih tegoba i komplikacija.

On je posebno istakao da na ove smernice britanske vlade treba gledati kao na meru opreza, a ne kao na upozorenje da vakcina ima štetne posledice.

Inače, Fajzer vakcina se u testiranju na ljudima pokazala maksimalno bezbednom, a njena efikasnost je 95 odsto.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram