Velika analiza: Kako deca prenose koronu

deca prenošenje korone
Ilustracija Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Epidemiolog Zoe Hajd, koja je profesor na australijskom univerzitetu, nedavno je na Tviteru iznela detaljnu analizu onoga što zanima mnoge otkad se pojavila korona - koliko deca prenose virus i da li mladi seju klice iako obično nemaju simptome.

Ona je naime, nakon detaljne analize, došla do zaključka da su i deca i odrasli podjednako podložni koronavirusu i da ga vrlo slično prenose. Kako kaže dr Hajd, škole su bile rasadnik virusa u drugom talasu pandemije u Evropi, Kanadi i na drugim mestima po svetu, budući da je prenos virusa u školama bio u porastu u mnogim zemljama.

„Pošto deca, češće nego odrasli, prođu bez simptoma, nije lako otkriti infekciju kod njih. To je, nažalost, uticalo na neka istraživanja i zato je vrlo važno da se ne zaboravi na škole“, upozorila je dr Hajd.

Takođe, deca se ređe testiraju nego odrasli, a baš zato se ustalilo mišljenje da su ona manje podložna zarazi. Ako pogledamo testove na antitela koja pokazuju preležanu zarazu, vidi se da su i deca i tinejdžeri kao i odrasli podjednako podložni zarazi, tvrdi doktorka.

„U Nemačkoj su rezultati PCR testiranja u početku upućivali na to da se deca ređe zaražavaju nego tinejdžeri. Međutim, skorašnja testiranja antitela pokazala su da nema razlike. Ispostavilo se, izgleda, da se mlađa deca jednostavno nisu testirala.“

Ona ipak napominje da i testovi na antitela nisu uvek pouzdani pošto se deca brže izbore sa virusom.

„Pokazalo se u jednoj studiji da su deca i na PCR testu i na testu na antitela bila negativna, a imala su koronu. Nepoznato je ipak da li su ta deca bila zarazna jer podaci kažu da tako blagi slučajevi, kad su i prvi i ponovljeni PCR test negativni, uglavnom ne prenose zarazu, što je odlično. Međutim, generalno, deca, tinejdžeri i odrasli izgleda podjednako prenose virus.“

Dotorka Hajd navodi da najveća studija o kontaktima do sada pokazuje da čak i mala deca značjano prenose virus.

„I studija Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazala je da i deca i tinejdžeri i odrasli podjednako mogu da zaraze druge ukućane ako su inficirani. Ipak, većina dece u tim studijama je verovatno imala simptome i ne znamo da li se ti rezultati odnose na decu bez simptoma, koja uglavnom manje prenose virus.“

Međutim, doktorka ističe da sigurno i neka deca bez simptoma prenose virus i da i to pokazue ova CDC studija.

Pročitajte još:

„Zato je očekivan prenos virusa u školama, posebno onda kada se virus i u popluaciji dosta širi. I to se jasno vidi ako se dobro posmatraju podaci.“

S druge strane, u osnovnim školama je manje širenja virusa, i jer se tu manje prenosi i jer ga je teže otkriti, ali ima ga.

„Ispostavilo se da su i osnovne i srednje škole u Belgiji bile podjednako pogođene virusom tamo gde se on dosta širio među ljudima. Studija u Austriji je to i potvrdila – sličan broj zaraženih đaka je bilo i u srednjim i u osnovnim školama“, kaže doktorka i dodaje da je ponovno otvaranje škola u Izraelu delom doprinelo ubrzanom širenju virusa u toj zemlji.

Da škole mogu da budu žarišta, pokazju i podaci studije u Engleskoj, gde je epidemija usporila kad su one zatvorene, a ubrzala je čim su đaci ponovo seli u klupe.

„Kad su Englezi zatvorili skoro sve sem škola, širenje zaraze se smanjilo svuda – sem među decom, gde je broj zaraženih rastao. A Britanska vlada i dalje insistira na tome da su maske bespotrebne u školama“, upozorava doktorka i navodi da se tinejdžeri u Britaniji sada najčešće zaražavaju od svih drugih starosnih grupa u toj zemlji.

Ona kaže i da se taj šablon vidi i u mnogim drugim zemljama.

„Mere koje su na snazi u mnogim državama očigledno ne deluju, ali rešenje ne mora da bude komplikovano“, kaže dr Hajd i ponavlja da i deca i odrasli podjednako šire virus, kao i da su škole izvor drugog talasa epidemije u Evropi, Kanadi i na drugim mestima.

Kako deca izbegavaju koronu

S druge strane, kako navode u prestižnom časopisu Nature, tajna dečjeg odgovora na koronu krije se u njihovom nedovoljno razvijenom imunosistemu.
Od početka pandemije naučnike je zbunjivalo kako su to deca otpornija na koronu od odraslih jer ili imaju blažu kliničku sliku ili uopšte nemaju simptome.

„Deca po prirodi vrlo dobro reaguju na nove viruse i mnogo bolje im se prilagode“, kaže imunolog Dona Farber sa Univerziteta Kolumbija.

Naime, izgleda da deca imaju tako razvijen imunosistem da on odmah uoči virus i pobedi ga dok on još ne stigne da se razmnoži i napravi štetu. Zato su mnoga deca testirana negativno mada su imala virus – on se nije dovoljno namnožio da b se pokazao na testu, a uz to ih možda i ugrozio.

Dr Farber kaže da deca mogu da neutrališu virus jer su njhove T ćelije – naivne. One inače uče da prepoznaju i pamte patogene do kraja života, a kod dece ove ćelije nisu utrenirane, tj. nisu imale mnogo iskustva s patogenima, pa mnogo snažnije reaguju na nove viruse.

Drugo objašnjenje leži u tome da su deca svake godine izloženija drugim koronavirusima koji izazivaju običnu prehladu i da ih antitela tih preležanih virusa štite i od virusa SARS-COV-2. O tome je nedavno za portal Nova.rs govorila i imunolog Emina Milošević.

Takođe, studije pokazuju i da deca koja su izložena virusu korona prime manje zaraženih klica nego odrasli jer ona u nosu imaju manje ACE2 receptora za koje se korona hvata.

Tako misterija oko toga zašto su deca otpornija na kovid 19 nema jedan jasan odgovor, već je to splet više različitih faktora.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram