Doktorka otkriva u čemu je tajna dečje otpornosti na koronu

korona i deca
Foto:Vesna Lalić ;Nova S

Jedna od retkih dobrih stvari kod pandemije koronavirusa je to što se pokazalo da su deca na njega otpornija, pa uglavnom ređe obolevaju ili, ako dobiju kovid 19, imaju vrlo blage ili nikakve simptome. Šta se krije iza ove misterije, za portal Nova.rs objašnjava dr Emina Milošević, imunolog.

„Tačno je da deca imaju lakšu kliničku sliku, kod njih češće sve prođe bez simptoma. Ispostavilo se, sudeći prema istraživanjima, da njih zapravo čuvaju antitela drugih koronavirusa iz familije kojoj priprada i SARS-CoV-2″, priča dr Emina Milošević.

Kako kaže, u toj familiji postoje četiri endemska koronavirusa koji izazivaju sezonske infekcije i to su zapravo prehlade koje se ponavljaju iz godine u godinu, posebno u hladnim danima.

Pročitajte još:

„Te prehlade kod vrtićke dece izazivaju razni virusi i između ostalog i ta četiri koronavirusa“, kaže doktorka i napominje da pored toga postoje i koronavirusi koji dovode do teže bolesti – SARS, MERS i sada SARS-CoV-2.

Ona navodi da su deca u kolektivima, poput vrtića i škola, više izložena tim koronavirusima koji izazivaju prehladu i da ih obično češće imaju nego stariji. A baš to što su ih ranije preležavali i posle toga stvorili antitela pokazalo se da ih najverovatnije sada više čuva od virusa SARS-CoV-2.

„Pretpostavlja se da ih ta antitela štite jer se pokazalo da postoji takozvana unakrsna reaktivnost, tj. da vi imate antitelo koje se vezuje i za jedan i za drugi virus i sprečava njegov ulazak u ćeliju“, priča doktorka i dodaje da tek predstoje studije koje treba da dokažu da je to zaista tako.

„Problem je, da biste to utvrdili, treba vam neko ko nikad nije bio izložen koronavirusima, a takvih je vrlo vrlo malo – 90 odsto populacije u nekim sredinama ima antitela na neki koronavirus.“

A ako već mališane od virusa SARS-CoV-2 čuvaju ta stara antitela drugih korona, zašto nije tako i sa odraslima?

„Deca su češće u većim grupama od odraslih. I svake sezone kad dođu u kontakt i jave se infekcije, to njima bude kao dodatna doza vakcine. A imunost odraslih na te sezonske viruse iščezava, vremenom malo padaju količine tih antitela. I to donekle objašnjava zašto je klinička slika kod starijih teža.“

Dakle, ispostavilo se da je, s jedne strane, dobro za zaštitu od virusa SARS-CoV-2 to što deca iz godine u godine preleže prehladu, ali u svakom slučaju, treba se čuvati.

„Ja svakako ne bih nikom savetovala namerno razbolevanje od bilo kod virusa jer se nikad ne zna kako će neko da odreaguje. I zato je najbolja varijanta da se uopšte ne razboliš“, zaključuje naša sagovornica.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram