Hrvatski pulmolog: Novi sindrom kod dece zbog korone

Foto: N1

Dr Goran Tešović, dečiji infektolog s Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, skrenuo je pažnju na novi sindrom koji je primećen kod dece, a koji je povezan sa kovidom 19.

„Možemo reći da deca i mladi prebolevaju bolest s relativno blagim simptomima, a brojni od njih i bez ikakvih simptoma, što ne znači da upravo oni ne mogu biti oni koji šire infekciju na druge. No, retke su komplikacije, blage su kliničke slike“, kazao je Tešović za N1.

Ipak, doktor je ukazao na jednu pojavu koja bi mogla biti opasna.

Pročitajte još:

„Ono što se uočilo krajem proleća – pojava jednog novog kliničkog sindroma kojeg zovemo multisistemni inflamatorni sindrom povezan s kovidom 19, do sada smo imali troje takvih bolesnika i svi su se uspešno oporavili. Ali, moram reći da je to zapravo jedina ozbiljna komplikacija SARS-CoV-2 infekcije kod dece i adolescenata.“

Taj sindrom je sličan Kavasaki bolesti, ali se pacijenti brže oporavljaju od toga nego od kovida. Tešović je naveo i po čemu se ovaj sindrom može prepoznati.

„Groznica, otok limfnih čvorova, promene po koži, osip, promene po sluznici“

Značajan broj zaražene dece i ne razvija nikakve simptome, mada ipak mogu zaraziti druge, naglasio je doktor.

„U nekim situacijama od 100 zaražene dece i adolescenata, u njih 40, dakle gotovo polovine, neće biti nikakvih simptoma.“

Foto: Claus Bjoern Larsen / AFP / Profimedia

Hrvatska je juče imala rekordan broj novozaraženih – 3251, a preminulo je 38 osoba. Tešović smatra i da ne samo da su potrebne nove mere, nego da treba insistirati i na sprovođenju postojećih mera.

„Ako je nošenje maski obavezno, onda neka se maske zaista nose jer je nedvosmisleno dokazano da maske štite. Juče su objavljeni rezultati i novih istraživanja koji to definitivno potvrđuju. Ako se ne može okupljati na jednom mestu više od 50 ljudi onda treba na tome insistirati“, poručio je.

Dr Tešović je imao i poruku za one koji misle da im nošenje maski ograničava slobodu.

„Imam jedan komentar i za one kojima nošenje maski ograničava slobodu: oni nenošenjem maski ograničavaju moju slobodu jer na taj način povećavaju verovatnoću da će mene zaraziti, što nikako ne bih hteo. U zadnje vreme viđamo i sve više bolesnika koji nisu tako stari, ali su bolesti podlegli uprkos sprovođenju svih mera intenzivnog lečenja“, rekao je.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram