Aplikacija koja odgovara na sva pitanja koja muče roditelje

aplikacija za bebe
Foto: IAN HOOTON / Sciencephoto / Profimedia

Kako bi pratili rast i razvoj svoje bebe, brinuli o zdravlju i ishrani deteta, znali sve o pravovremenim pedijatrijskim pregledima i vakcinaciji, ali i brinuli o sebi, za roditelje je odnedavno tu Bebbo, nova mobilna aplikacija, interaktivni vodič kroz roditeljstvo.

Koje su zapravo najveće nedoumice roditelja kod kojih može da pomogne Bebbo, za Zadovoljnu iz ugla tate priča Vladimir Jelić, voditelj i moderator vebinara UNICEF-ove škole roditeljstva.

„Mislim da je to ono univerzalno pitanje svih roditelja – da li to radim dobro. Kad kažem – to, mislim – sve. Da li ih dobro hranim, da li ih dobro oblačim, da li ih dobro pazim kad se razbole, da li su dovoljno napolju… Mada, ako bi trebalo da izdvojim nešto, onda to neka bude pitanje – da li provodimo dovoljno vremena zajedno, s obzirom na oabveze koje svi imamo tokom nedelje.“

Bebbo je nova besplatna alatka, unapređena verzija aplikacije „HaloBeba – Vaš saputnik u roditeljstvu“. Razvili su je UNICEF u Srbiji i Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, zajedno sa telefonskim savetovalištem HaloBeba, a u saradnji sa Nordeus fondacijom.  Jelić otkriva kakvo je iskustvo sa ovom aplikacijom.

„To su lakoća upravljanja, odličan izgled same aplikacije, količina pravih informacija koje možete dobiti, a koje su sastavili naši stručnjaci, pregršt ideja za igru… Takođe, možete uneti više detalja za pojedine životne događaje vašeg deteta, pa će vas sama aplikacija obaveštavati o nastupajućim obavezama. U principu, za sve korisnike servisa Halo beba, Bebbo aplikacija je pravi prošireni tekstualni savetnik i mnogo više“, kaže Vladimir Jelić.

Jelena Vasojević, savetnica telefonskog savetovališta Halo Beba, kaže da je aplikacija Bebbo nastala iz iskustva sa prethodnom aplikacijom.

„Nadogradili smo funkcije koje roditeljima pomažu da brzo i lako dođu do željenih informacija, najrelevantnih članaka i snimaka. Bebo aplikacija je personalizovana, što znači da se sadržaj prilagođava uzrastu deteta (ili dece, postoji opcija unošenja više dece). Praktično, roditelji prate u aplikaciji rast, razvoj, vakcinaciju, sistematske preglede, ali dobijaju i članke i snimke koji su namenjeni stimulisanju deteta u celokupnom razvoju.“

Kaže i kako je dovoljno aplikaciju skinuti sa internet prodavnica (Google play i App store), izabrati zemlju i jezik, po izboru ubaciti podatke o detetu/deci i aplikacija je spremna za rad.

„U dva poteza se prebacije sa profila jednog deteta na profil drugog deteta i sadržaj je potpuno prilagođen svakom detetu. Besplatna je i ima mogućnost navigacije kroz sadržaj u oflajn režimu“, kaže Vasojević.

Jelena Zajeganović – Jakovljević, rukovoditeljka Programa za zdravlje i rani razvoj UNICEF -a u Srbiji, govori šta je zapravo osnovna prednost Bebbo aplikacije.

„To je bogatsvo kvatlitetnog sadržaja baziranog na savremenim naučnim znanjima i proverenim praksama o podsticajnom i razigranom roditeljstvu koje u vidu članaka, video-klipova, smernica informišu roditelje i pomažu im da se brinu o zdravlju, razvoju, ishrani, bezbednosti dece od rođenja do navršenih šest godina života i kako da podtsaknu i osmisle prilike za igru i učenje sa svojom decom. Biblioteka saveta sadrži preko 700 članaka i preko 100 igara koji vam se nude prilagođeni i sortirani prema uzrastu deteta. Kutak za roditelje svojim sadržajima podseća roditelje koliko je važno da brinu i o sebi kako bi deca ostvarila svoje potencijale, a oni bili zadovoljniji svojom roditeljskom ulogom. Aplikacija takođe nudi aktuelne smernice i upozorenja o prevenciji i zaštiti u vezi sa pandemijom kovida 19. Personalizacija sadržaja još jedna je važna prednost aplikacije. Potrebno je samo da uneste datum rođenja i pol deteta i sav sadržaj i sve interaktivne alate aplikacije će se prilagoditi tim informacijama.“

Zajeganović napominje i da je privatnost podataka maksimalno zaštićena jer se svi podaci uneti u aplikaciju čuvaju samo na ličnom uređaju korisnika.

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram