Zavist može postati nešto pozitivno – u ova četiri koraka

Foto: OLIVIER BORDE / Bestimage / Profimedia

To se događa često, ako ne i svaki dan – vozite se prevozom, automatski skrolujete društvene mreže, i razgledate prizore nečijih mačaka, dece, putovanja, doručka, zabava, sve dok vam se oči ne priljube za fotografiju koja vas uznemiri, kao da vam je novčanik upravo ukraden. Posredi je osećaj zavisti, koji je sasvim prirodan pri pogledu na uspeh i sreću koja dopire sa ekrana. Trudite se da budete srećni zbog drugih, ali nekada to nije jednostavno, jer dolazi do poređenja i pitanja zašto neko drugi, a ne ja.

Probuđena zavist može usmeriti misli u dva suprotna smera: žaljenje zbog ličnih neuspeha ili aktivnu transformaciju ljubomore u produktivnost. Druga opcija je, naravno, poželjnija, piše City magazine.

Ogorčenost zbog nedostatka sreće, naporom volje, pretvara se u snažan motivator koji će vam pomoći da odlučite šta želite od života i dati vam energiju u potrazi za snom, pretvarajući zavist u samouverene korake prema cilju. U narednim redovima otkrijte šta možete da uradite po tom pitanju.

Setite se svega što ste postigli

Ako osećate zavist prema tuđem uspehu, zatvorite oči na par sekundi. Zamislite da u trenutku kada vi gledate nečiju briljantnu objavu, neko drugi razgleda vaš profil na Instagramu, iskreno želeći da bude na vašem mestu i ima ono što i vi. Trava je uvek zelenija u tuđem dvorištu, ali, objektivno, u vašem životu ima dovoljno postignuća na koje biste s pravom mogli biti ponosni i na kojima bi trebalo da budete zahvalni.

Rečenice koje ruše moral, žena, devojka, vetar, naočare za sunce
Foto: Shutterstock

Pronađite uzrok zavisti

Nakon pregleda postignuća, sagledajte celokupnu sliku svog života i otkrijte izvor nezadovoljstva. Zapitajte se šta u vama budi zavist. Karijera? Odnosi? Mogućnosti putovanja? Osećaj zadovoljstva? Ako možete da shvatite šta propuštate, doći ćete do odgovora čemu težite. Jedini način da promenite trenutnu situaciju je da znate odakle da krenete.

Sagledajte put osobe kojoj zavidite

Razmislite o tome kako je predmet vaše zavisti, odnosno osoba, postigala uspeh o kojem sanjate. Pokušajte odrediti šta vas sprečava da postignete isto. Ne mislite valjda da je ta osoba poslednja na planeti koja je zaslužila venčanje iz snova ili obećavajuću poziciju? Isključite sabotirajući glas da biste nastavili dalje, prisećajući se na trenutak da ako je ona/on uspeo, možete i vi.

Resursi svemira su neograničeni. Transformacija ljubomore u motivaciju, između ostalog, vraća sposobnost da budemo srećni zbog drugih, da se prema njihovim postignućima odnosimo s poštovanjem i zanimanjem. Slobodno pitajte kako su postigli ono čemu se divite – svi vole da podele svoje priče o uspehu.

Foto: Shutterstock

Zacrtajte put do uspeha

Na čemu god da zavidite – karijeri, odnosima, načinu života, ili osobi, napravite rutu prema svojoj verziji uspeha. Nakon mozganja i prikupljanja korisnih informacija od onih koji su u vašim očima uspešni, nastavite s planom akcije, i zavist vas više neće podsećati na ono čega nemate dovoljno.

Na primer, ukoliko želite postati direktor marketinga, potrebno je da: pohađate kurseve analitike i optimizacije, redovno pratite relevantne trendove i resurse, ažurirate svoju radnu biografiju, obavestite menadžment o svojim namerama, zaslužite vodeću poziciju u odseku. I nije daleko od sna.

Foto: Shutterstock

Ne zaboravite da slavite postignuća

Ne zaboravite da sami sebi čestitate na postignućima na putu do cilja i svemu prethodnom. Ne morate slaviti velike prekretnice – naviknite se da budete ponosni na male pobede. Ako ste već pet godina zapeli bez izgleda za napredovanje i pristup zanimljivim zadacima, a danas ste ažurirali radnu biografiju i prijavili se za posao – probili ste led! I premda ovaj uspeh nije toliko opipljiv, sve dok idete ka svom snu, uvek postoji razlog za radost zbog promena nabolje.

***

Bonus video: Bakšiš – Ko je škrt, a ko lak na napojnici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram