Ruski psiholog o vezama: Zdrava osoba ne želi da se uda

Mlada
Zdrava osoba ne želi da se uda; Foto: Boris Lehner / Alamy / Alamy / Profimedia

Najpopularniji ruski psiholog Mihail Labkovski stalno daje savete za srećniji i zdrav život, a u kontekstu partnerskih odnosa objasnio je razliku između ljubavi i patoloških odnosa. U nastavku pročitajte 10 njegovih citata koji će vam samo na prvi pogled možda čudno delovati.

Zdrava osoba ne želi da se uda

Prva stvar koju treba da uradite – jeste da prestane da želite da se udate. Drugim rečima, ako želite da se udate, treba da prestanete da mislite o tome, da obezvredite samu ideju… Sve u svemu treba biti samo svoj. To je dovoljno. I voleti u principu samo zbog toga.

Uzrok ženskih problema nije u tome što se on ponaša kao kreten

Uzrok je u tome što ona ima neurozu, koja zahteva izlaz. A za taj izlaz neophodan je određeni čovek i odnosi u kojima bi ona mogla da pati. Zbog toga ona namerno stupa u takve odnose, jer od detinjstva ima psihičku potrebu za tim.

Zdrav muškarac je kao dete

Muškarci su tako ustrojeni još od vremena sa svojom majkom, prilaze samo onima koji im očima daju odobrenje. Zdrav muškarac je kao dete. Prilazi kada mu se žena osmehuje, gledajući ga u oči.

Zdravi ljudi uvek biraju sebe

Neurotičari – odnos na svoju štetu, u tome je glavna razlika… Zdrava osoba isto pati, ali zbog realnih priča. Neurotična pati zbog fiktivnih priča. A ako patnje nije dovoljno, mora još da je uveća sa svojim voljenim Kafkom, Dostojevskim i flašom.

Usamljenost – to nije nedostatak ljubavi okolo

To je odsustvo interesovanja za sebe.

Na račun traženja partnera reći ću: a koga to tražiš?

Jedini kvalitet koji može da bude kod tvog partnera – to je to, da te on uhvati. Sve drugo nije bitno uopšte. Ako ga voliš, brineš o njegu, tada nema nikakvih „udica“.

Zašto devojka živi bez seksa

Zbog iskompleksiranosti, nesigurnosti i niskog samopoštovanja devojka živi bez seksa i odnosa, ne zato što je strašna već zato što se loše odnosi prema sebi. Zadatak psihologa je da je izbavi od toga.

Pročitajte još:

Ako vam se ne sviđa kako se ponaša muškarac…

Ne treba da tražite opravdanja za njegovo ponašanje. Situacija u kojoj „nije nazvao “ za zdravu devojku znači kraj odnosa, za nezdravu – početak ljubavi.

Ne idi u krevet sa ženom koja ima više problema nego ti

Kako je rekao pisac Kristofer Bakli (autor romana Thank you for smoking, postoji još i taj film), ne treba jesti u restoranu pod nazivom „kao kod mame“ i ići u krevet sa ženom koja ima više problema nego ti.

Porodična terapija – to je razvod

Samo jednu vrstu porodične terapije smatram zaista korisnom – posredovanje psihologa pri razvodu. Ali upravo to u Rusiji ne praktikuju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram