Situacije u kojima je Goran Bogdan ispao potpuni car

goran bogdan
Goran Bogdan Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Hrvatski glumac Goran Bogdan regionalna je zvezda i zbog maestralnih uloga, i zbog svojih stavova i snažnih poruka koje šalje za bolji svet u kom živimo.

Gola slika protiv predrasuda

U septembru prošle godine hrvatski glumac Goran Bogdan oduševio je pratioce na Instagramu umetničkom fotografijom koju ju objavio, a na kojoj pozira potpuno nag.

Bogdan je slikom na kojoj pozira go najavio izložbu svoje prijateljice umetnice Maje Grbešić koja je predstavila seriju aktova. Kako je i sam Bogdan preneo, cilj je bio da se javnosti pokaže da akt ne bi trebalo da bude tabu tema, te da ne bi trebalo da se poistovećuje sa pornografijom, a to je problem često prisutan u mentalitetu naših naroda.

Goran je sjajnim slikama na kojima, između ostalog, nag vrišti svesrdno podržao drugaricu, a njega su, s druge strane, podržali mnogi, među kojima i brojne kolege.

Roze haljina za Danijelu Štajnfeld

Nakon što je u martu prošle godine glumica Danijela Štajnfeld optužila Branislava Lečića za silovanje, glumac Goran Bogdan objavio je jednu neobičnu fotografiju kao znak podrške Danijeli.

Na fotki on pozira u ružičastoj haljini s uzdignutim srednjim prstom.

Iako se na prvi pogled čini da je glumac samo hteo da se našali, svojom objavom poslao je ozbiljnu poruku i ujedno podržao Danijelu.

„Nisam tražila….šta nije jasno“, napisao je uz fotografiju i tako otkrio da svojom objavom daje podršku ženama.

U heštagovima je dodao poruke poput „ne dam te sestro“, „dosta je bilo“ i „no pasaran“.

Ljubav – pokazivanje slabosti

Povodom uloge u filmu Otac, Bogdan je kazao da se ljubav ogleda u pokazivanju slabosti, mada muškarce na ovim prostorima od davnina vaspitavaju da slabosti ne pokazuju.

„Najveća je muškost u tome da se prizna, da se oslobodi, da se prestane igrati uloge jakosti, da se bude ono što je. Ne govorim možda čak ni iz sebe nego iz tog lika. To je motiv ovog filma. Da on svojim ćutanjem i odustalosti krije stvarno stanje i, onda, kasnije, kako se razvija i raste, da se usudi da bude ono što jeste, pa kud puklo da puklo.
To je taj neki šovinizam koji svi mi živimo i čije smo svi žrtve, i muškarci i žene. Svi smo žrtve tih uloga koje su nam nametnute, koje ukidaju slobodu i nužno vode ka teskobi i neprisutnosti. To nije bivstvovanje, to je  odrađivanje života.“

Hejt, Sloveni

U aprilu prošle godine Bogdan je bio deo kampanje ‘HEJT, SLOVEni’, protiv govora mržnje.

Nit vodilja kampanje je pozdrav ‘Hej, Sloveni’ koji je prekršten u ‘HEJT, SLOVEni’ jer je mržnja, izgleda, postala najnormalnija stvar, kao i ‘dobar dan’.

„Video pokazuje koliko smo oguglali na govor mržnje, a znamo koliko je to opasno i kakve sve zastrašujuće posledice može imati”, kazao je glavni i odgovorni urednik Buke Aleksandar Trifunović o projektu u kom je učestvovao Goran Bogdan.

Tako se Bogdan pobunio protiv onoga čemu svedočimo svakodnevno – govora mržnje, koji postepeno osvaja onlajn i oflajn prostor i preti da postane opšteprihvaćeni način komunikacije u našem društvu. On se tako priklonio i glavnom cilju ovog projekta – afirmisanje kulture dijaloga, empatije i razumevanja među ljudima.

Human potez za malu Vanju

U novembru prošle godine Bogdan je odigrao humanitarni tiket za Vanju Malović, kojoj su bila potrebna dva miliona evra za najskuplji lek na svetu.

Bogdan je tako pokazao koliko je plemenit i za devojčicu sa spinalnom mišićnom atrofijom tipovao tiket uz pomoć kompanije Mozzart.

On je tada kazao kako će dobitak usmeriti za lečenje Vanje Malović koja boluje od SMA.

Goran Bogdan je tom prilikom kazao i: “Pobeda i poraz u rukama su bogova. Sve što možemo raditi je boriti se. Zato slavimo borbu”, zaključio je tada i pozvao sve da pomognu maloj Vanji.

BONUS VIDEO: Poznate Lepotice i Zveri

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram