Tragična sudbina glumice Milje Vujanović i dalje ledi krv

Poznati 24. dec 202109:55 > 22:16
Milja Vujanović
Milja Vujanović Foto: Wikipedia/Porodična arhiva

Milja Vujanović je važila za jednu od najlepših žena bivše Jugoslavije, a njena filmografija beležila je oko dvadesetak filmova. Bila je multitalentovana i obrazovana, te je završila dva fakulteta: Dramsku akademiju i Fakultet političkih nauka, na kome je i magistrirala. Uspela je da se 'uda' za zvezdu, a njena tragična sudbina i dalje ledi krv u žilama.

U njenih nepunih šezdeset godina života stalo je toliko toga da je teško i nabrojati, a malo ko zna da je Milja Vujanović  sa samo 22 godine bila i mis Srbije 1967. godine. Proslavila ju je glavna uloga u filmu „Rani radovi“ Želimira Žilnika (1969), koji je na prestižnom Berlinalu osvojio Zlatnog medveda, što joj je otvorilo vrata za sjajnu glumačku karijeru.

Uloge je ostvarila i u filmovima „Sneg na usnama“, „Majka, sin, unuk, unuka“, „Bube u glavi“, „Bablje leto“, „Neretva“, Most“ i „Nokaut“. Kako tvrdi Vikipedija, Milja je „posle Eve Ras, bila druga glumica koja se svlačila u filmovima“, a dala je čak i izjavu „da bolje izgleda bez odeće, nego kad je obučena“. Ona se pak, u nekom trenutku umorila od uloga u kojima je bila golišava lepotica i povukla se iz glumačkih voda. Nakon čega se potpuno posvetila astrologiji.

"Odluku da napustim film donela sam kada sam shvatila da tekstovi koje izgovaram nisu ono što bih ja u sličnim situacijama izgovarala. Astrologiju sam počela da proučavam pre trideset godina. I mada žalim za filmom, astrologiji sam ostala verna sve do danas. Uostalom, ne biramo mi profesiju, profesija bira nas", objasnila je svojevremeno.

Iako su tih devedesetih godina televizijske programe zaposeli razni magovi i proročice, dok se o njenom poznavanju astrologije i hiromantije i dan danas pričaju legende. Poznata je i kao astrološkinja koja se "udala" za zvezdu Regulus. Javnost je naravno, ostala zatečena njenom objavom da se udala za zvezdu, nakon čega je čak počela i da se potpisuje kao Milja Vujanović-Regulus.

Ipak, iako se odlučila da više ne glumi, nije se potpuno povukla iz javnog životam, te je bila čest gost u emisijama, pisala je za medije i objavljivala knjige. Čak je vodila i televizijsku emisiju, koja se u to vreme smatrala izuzetno kontroverznom, u kojoj se vodeći se astrološkim znacima plasirala srpske nacionalističke stavove.

Iako je verovala u sudbinu koju nagoveštavaju zvezde, nije bila ni svesna tragedije koja će je zadesiti. Naime, u maju, te burne 2000. godine Obrad Zejak, njen ljubavnik je pucao u nju, a nakon toga se prijavio za pokušaj ubistva. Mija je pala u komu, nakon koje se ipak izvukla ali ostala nepokretna i preminula je pet godina kasnije u Beogradu.

Iza prelepe Milje Vujanović ostalo je dvoje dece i to iz dve veze. Između prvorođene ćerke Maše i sina Leona razlika je 12 godina, a imena njihovih očeva nikada nije otkrila. Maša je postala ekonomista po profesiji, a pre nekoliko godina je u jednom intervjuu otkrila da se zbog doživljenih silnih stresova dugo borila sa prekomernom težinom i u jednom trenutku imala je čak 154 kilograma.

Njne sin Leon je ove godine na društvenim mrežama, uz link za emisiju „Dok anđeli spavaju“ u kojoj je Milja Vujanović bila gost, otkrio kako izgleda njegov život sada.

„Ovo uglavnom ne radim, ali ove godine napraviću ustupak. U Americi se danas obeležava 'Dan majki'. Igrom okolnosti, genetske rekombinacije, mutacije u genima ili nekih drugih faktora mnogi ljudi su želeli da komuniciraju sa mojom majkom, te ja tako sada imam određene uspomene vezane za nju, koje su izuzetno tangibilne. Jedna od tih uspomena je i intervju sa Marinom Rajević-Savić, koji ovom prilikom želim da podelim sa vama. Srpski televizijski program nisam često pratio ni kada sam živeo u Beogradu, a kamoli sada, u Americi. Smetao mi je primitivizam, kao i niska stopa elokventnosti većine voditelja, a bogami i njihovih sagovornika, te mi je razgovor između Marine i Milje jako drag. Inače, tu možete da saznate podatak da je ona mene najnormalnije ispisala iz osnovne škole, te da sam šesti, sedmi i osmi razred završio vanredno. A i to je najverovatnije bilo preko veze, pošto se ne sećam da sam uopšte učio. Činjenica da sam i pored takvih rupa u najosnovnijem obrazovanju uspeo ne samo da diplomiram, već i da savladam i razumem ćelijsku biologiju i med.lab.dijagnostiku čini me vrlo ponosnim. Radi se o nečemu u šta sam uložio nebrojene sate. Način na koji volim da komuniciram, ako ne u verbalnoj, onda bar u pisanoj formi (imam problem sa mucanjem koji je izazvao kompleksni PTSP, tako da mi je nekada, ali ne uvek, verbalna komunikacija otežana), razmišljam i dolazim do zaključaka, način na koji se ophodim prema ljudima, životne vrednosti, pa i relativno veliki broj vrlina i mana koje posedujem, direktno sam nasledio od nje. Marina je stvorila ambijent koji je dozvolio njenoj kompleksnoj ličnosti da postane vidljiva u očima posmatrača. Ja sam, dakle, jedan od retkih srećnika koji imaju ovakvu neverovatnu uspomenu na dohvat prstiju, te bih je tokom ovog dana želeo podeliti sa svojim prijateljima na 'Fejsbuku', s nadom da će se i vama možda dopasti na neki način”, napisao je Leon tada u objavi na svom Fejsbuk profilu.

***

Bonus video: Paparaco lov na poznate

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram