Ko su najzgodniji Albanci iz serije Besa

glumci besa
Foto:HENNING KAISER / AFP / Profimedia; GERARD JULIEN / AFP / Profimedia; promo

Odlična saradnja talentovanih umetnika iz Srbije i regiona, pre svega kroz hit seriju Besa, donela nam je pravo osveženje jer su se među popularnim junacima pojavila nova lica, između ostalog sa Kosova i iz Albanije, do sada nepoznata našoj publici.

Arben Bajraktaraj

Pred Uroša Perića, glavni junak Bese je opasni Dardan Beriša, najveći narko-bos sa Balkana. S prodornim pogledom, dok kao senka prati nesrećnog Uroša, Dardan mračnom harizmom uvlači gledaoca sve dublje u seriju. Ovaj lik je maestralno odigrao Arben Bajraktaraj, francuski glumac sa Kosova.

Rođen 29. januara 1973, Bajraktaraj je igrao u brojnim francuskim filmovima, ali i drugim međunarodnim ostvarenima poput filmova Eden Log i Sex Traffic. Zanimljivo je da je igrao i u filmu o Hariju Poteru.

Rođen je u mestu blizu Dečana, gde je završio osnovnu školu. Arben se kao mali, dok je čuvao stoku na okolnim planinama, zainteresovao za književnost. Srednju školu je završio u Mariboru u Sloveniji, gde je počeo sa prvim časovima glume. Obrazovanje je nastavio u Parizu. Veliku popularnost stekao je ulogom surovog Dardana Beriše.

Florist Bajgora

Florist Bajgora, mladi i talentovani glumac s Kosova, našoj javnosti je postao poznat kao Driton Beriša u seriji Besa, ali i kao Jusuf u Nečistoj krvi.

Rođen je 18. januara 1995. godine u Prištini. On je još jedna mlada nada koja je pokazala sav svoj talenat u ovom regionalnom ostvarenju koje je okupilo vrhunske glumce iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije…

Florist u Besi igra Dritona Berišu, sina narko-bosa Dardana, koji posebno mesto dobija u drugom serijalu. U želji da se osveti za smrt sestre on pravi ogromnu grešku – gazi besu, tj. časnu reč koju je njegov otac dao kao zaštitu Urošu Periću.

Zanimljivo je i to što je kreator serije Besa Igor Stoimenov svojevremeno kazao kako se rodila saradnja s glumcima sa Kosova.

„Umetnički mikrosvet Beograd-Priština savršeno funkcioniše decenijama, počevši od Faruka Begolija do Envera Petrovcija. Oni su glumili u Srbiji, a posao umetnika je i da zbližava ljude. Najveći izazov je bio da smo morali da steknemo poverenje kod glumaca sa Kosova. Morali smo da idemo u Prištinu da ih ubedimo da budu kriminalci u srpskoj seriji, što nije bilo nimalo lako. Dobili smo trenutno tri najveće zvezde s Kosova, s Arbenom Bajraktarajem na čelu, koji igra od početka.“

Ervin Bejleri

Lik iz senke, saradnik Dritona Beriše, misteriozni Italijan koji vuče konce – u pitanju je zgodni Flavio iz serije Besa koji je zaintrigirao mnoge. Ipak, on nije Italijan već glumac, komičar i poznati TV voditelj Ervin Bejleri iz Albanije.

Rođen 8. oktobra 1978. u Tirani, Ervin je završio Akademiju umetnosti.

On je inače pretprošle godine bio uhapšen u Tirani jer je bio među demonstrantima koji su se protivili rušenju pozorišta u albanskoj prestonici. Naime, odluka tamošnje vlade da sruši Narodno pozorište koje su Italijani napravili tokom okupacije u Drugom svetskom ratu izazvala je proteste, a sudbina pozorišta podelila je naciju.

Mensur Safhiju

Prvo kao Hašim koji se zavoleo sa mladom lepom Crnogorkom, a potom kao njegov rođak Ljah Bajrami – glumac Mensur Safhiju istakao se svojom sporednom ulogom u Besi. Tragična ljubavna priča u vrtlogu kriminala u prvom delu rastužila je mnoge gledaoce, dok u drugom delu Bese Mensur kao Ljah traži svoju osvetu, a potom i izlaz iz servalnog položaja do trona klana.

Safhiju je inače glumac sa Kosova, koji je i deo tročlanog komediografskog sastava Stupcat, koji se šali na račun sociopolitičke situacije na Kosovu.

Tristan Halilaj

Drugi klan koji se bori za prevlast nad putevima droge na Balkanu, ali i u Evropi je klan Agima Sokoljija, na čijem čelu je u drugom delu Bese mladi Iljir. On je za razliku od svog rođaka Dritona deluje kao prefinjeni poslovni čovek koji voli luksuz, život u Švajcarskoj i paprene jahte, ali iza svega se zapravo krije mladi kriminalac koji žudi za moći.

Zanimljivo je da glumac koji ga igra, Tristan Halilaj, osim što voli da glumi, voli i da piše. Na srpski jezik je prevedena jedna njegova knjiga koju je inače pisao na engleskom.

Tristan Halilaj rođen je 1992. godine u Skadru, u Albaniji. Glumu je studirao u Makedoniji. Danas živi na Kosovu. Igrao je u više filmova i pozorišnih predstava. Bio je učesnik u kampovima za mlade i talentovane filmske radnike u okviru Berlinala i Sarajevskog filmskog festivala.

BONUS VIDEO: Svi frajeri Adrijane Lime

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram