VIDEO Žene u Iranu seku kosu i pale hidžab zbog devojke koja je umrla u pritvoru

Njena priča 21. sep 202214:00 > 22. sep 2022 09:53

Žene dižu ustanak.

Protesti u Iranu koji su izazvani smrću žene koja je prekršila zakon o hidžabu, eskalirali su nemirima peti dan za redom.

Žene su spaljivale svoje hidžabe na lomači u Sariju u utorak a neke su čak i sekle kosu makazama.

Navodi se da je najmanje sedam osoba ubijeno otkako su izbili protesti protiv zakona o hidžabu i „policije za moral“ nakon smrti Mahse Amini.

Ova 22-godišnja Kurdkinja iz severozapadnog grada Saćeza umrla je u bolnici u petak, nakon što je provela tri dana u komi.

Foto: Yasin AKGUL / AFP / Profimedia

Bila je sa bratom u Teheranu kada ju je uhapsila „policija za moral“, koja ju je optužila da je prekršila zakon koji zahteva da žene pokrivaju kosu hidžabom ili maramom, a ruke i noge širokom odećom. Ona je pala u komu ubrzo nakon što se srušila u pritvoru.

Bilo je izveštaja da je policija tukla devojku pendrekom i da je ona udarila glavom o jedno od njihovih vozila, prenosi bbc.

Policija je negirala da je maltretirana i rekla da je pretrpela „iznenadni srčani napad“, dok njena porodica tvrdi da je bila u formi i zdrava.

„Tragičnu smrt Mahse Amini i navode o mučenju i zlostavljanju mora hitno, nepristrasno i efikasno istražiti nezavisni nadležni organ, koji mora osigurati da njena porodica ima pristup pravdi i istini“, rekla je Nada al Nashif iz UN-a.

Foto: SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ona je napomenula da su UN primile „brojne i proverene video snimke nasilnog postupanja prema ženama“ dok je „policija za moral“ poslednjih meseci proširila svoje ulične patrole kako bi se obračunala sa onima za koje se smatra da hidžab nose „labavo“.

„Vlasti moraju da prestanu da maltretiraju i zatvaraju žene koje se ne pridržavaju pravila o hidžabu“, dodala je ona, pozivajući na njihovo ukidanje.

Iranski zakoni o hidžabu

Nakon Islamske revolucije 1979. godine, vlasti u Iranu su uvele obavezni kodeks oblačenja koji zahteva od svih žena da nose marame i široku odeću koja prikriva njihovu  figuru u javnosti.

„Policija za moral“ ima zadatak, između ostalog, da obezbedi da se žene povinuju zakonu. Policajci imaju moć da zaustave žene i procene da li pokazuju previše kose, da li su im pantalone prekratke ili pripijene i da li su previše našminkane. Kazne za kršenje pravila uključuju novčanu kaznu, zatvor ili bičevanje.

Iranke su 2014. godine počele da dele fotografije i video snimke na kojima javno krše zakone o hidžabu u okviru protestne kampanje pod nazivom „Moja prikrivena sloboda“.

U Teheranu, video snimci postavljeni na internet prikazuju žene kako skidaju marame i uzvikuju „smrt diktatoru“ i „pravda, sloboda, ne obaveznom hidžabu“.

Jedna žena koja je protestovala rekla je za Bi-Bi-Si: „Dok smo mahali maramama na nebu, osećala sam se tako emotivno što sam okružena i zaštićena drugim muškarcima. Sjajan je osećaj videti ovo jedinstvo. Nadam se da svet nas podržava“.

***

Bonus video: Šerijatsko pravo – Avganistan u strahu od surovih kazni

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram