Video koji je zgrozio svet: Muž tuče ženu jer je zatekao u kozmetičkom salonu

Foto: Shutterstock/velirina

U kom svetu mi živimo!?

Video koji se juče pojavio na Tviteru prikazuje kako muž tuče svoju ženu, nakon što ju je pronašao u kozmetičkom salonu.

Tamošnja vlada je pooštrila kontrolu nad ženama otkako je novi predsednik Serdar Berdimuhamedov došao na vlast u martu, nasledivši svog oca Gurbangulija Berdimuhamedova sa 73 odsto glasova na izborima za koje međunarodni posmatrači kažu da nisu bili ni slobodni ni pošteni.

Od aprila, policija je privela desetine žena na ulici zbog nošenja veštačkih noktiju i trepavica ili drugih kozmetičkih dodataka, piše Dejli Mejl. Policija takođe ima ovlašćenje da hapsi žene za koje se misli da su možda stavljale filere u usne ili su radile neke druge kozmetičke tretmane.

Na šokantnom snimku se vidi kako muškarac udara svoju ženu pred drugim ženama, koje nisu u stanju da spreče njegov napad.

Agresivni muž je upao u salon vičući svojoj prestravljenoj ženi: „Koliko te dugo tražimo? Ne možeš ići okolo…’

Prvo je gurne i ode. Zatim se nekoliko sekundi kasnije vraća i mučki je napada. Mušterije i osoblje, svi su previše uplašeni da bi intervenisali.

Veruje se da se užasan napad dogodio u improvizovanom salonu u okrugu Kjoši u blizini glavnog grada Ašhabada.

Posećivanje kozmetičkih salona postalo je opasan čin subverzije u represivnoj državi pod novim 40-godišnjim diktatorom.

Kozmetičarkama takođe preti zatvor zbog pružanja usluga poput šišanja ili farbanja kose, stavljanja veštačkih trepavica, manikira ili estetskih operacija.

Vlasti su navodno izvršile racije i neke žene su privedene jer su izgledale „previše promiskuitetno“.

Sada se na njih vrši pritisak da nose tradicionalnu turkmenistansku haljinu, a uvedena je i zabrana grudnjaka s jastučićima.

Vozačke dozvole za državljanke zemlje nisu izdate već nekoliko godina – iako još uvek ne postoji zvanična zabrana.

Novčane kazne za žene koje posećuju kozmetičke salone mogu biti izrečene njihovim muževima ili očevima, u iznosu od nekoliko mesečnih plata.

***

Bonus video: Šerijatsko pravo – Avganistan u strahu od surovih kazni

*

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram