Ceo svet gleda u najhrabrije žene Avganistana

Njena priča 18. avg 202109:53 > 10:37
Žene Avganistana
Žene Avganistana; Foto: Wakil KOHSAR / AFP / Profimedia

Grupa žena pokrenula je protest u Kabulu, zahtevajući svoja prava - i talibani su bili zatečeni njihovom hrabrošću.

Na snimku koji se danas deli po društvenim mrežama, često s potpisom „Najhrabrije žene na svetu“, četiri žene stoje na ulici s transparentima, okružene naoružanim talibanima.

„One jednostavno traže svoja prava, pravo da rade, da se obrazuju i da učestvuju u politici. Pravo da žive u bezbednom društvu. Nadam se da će im se još žena i muškaraca pridružiti“, napisala je novinarka Masih Alinejad, koja je podelila video na Tviteru.

„Sve ono što smo postigli tokom godina i naša osnovna prava ne smeju biti ugrožena“, izgovara jedna od akterki, a ubrzo .

Talibani su preuzeli kontrolu nad Avganistanom i mnoge devojčice i žene na putu su da postanu robinje, a one koje nisu, plaše se za svoje živote. U samo nekoliko nedelja vratila se atmosfera njihovog brutalnog režima od 1996. do 2001, tokom kojeg su žene bile izložene stalnim kršenjima ljudskih prava – pored prisilnih brakova, bilo im je zabranjeno da se zapošljavaju i obrazuju, prisiljavane su da nose burke i nisu smele da izlaze iz kuće bez muškog “čuvara”.

***

Bonus video: Najveće prirodne katastrofe u istoriji


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram