Pakao koji se sprema ženama u Avganistanu

Njena priča 17. avg 202109:08 > 10:17
Avganistan
Avganistan; Foto: SAJJAD HUSSAIN / AFP / Profimedia

Fotografija iz Kabula na kojoj se "brišu" lica žena koje ne nose burku obišla je svet kao mračni nagoveštaj onoga što čeka žene u Avganistanu s talibanima.

Postupci talibana i najnoviji napori da se hiljade žena pošalju u seksualno ropstvo, pokazuju da se njihovi stavovi o pravima žena nisu promenili i da su spremni da preko noći ovu zemlju vrate unazad, u pakao od pre dve decenije. Zavladala je atmosfera straha, već se priča o tome kako su mnoge devojčice i žene na putu da postanu robinje, a one koje nisu, plaše se za svoje živote – prema izveštajima je proteklih meseci ubijeno nekoliko novinarki.

„Mnogo sam radila da bih postala ono što sam danas, a jutros kad sam stigla kući, prvo što smo moje sestre i ja uradile bilo je da sakrijemo diplome. To je bilo poražavajuće“, ispričala je jedna Avganistanka za The Guardian.

Brisanje lica žena; Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

„Kao žena, osećam da sam žrtva političkog rata koji su muškarci započeli. Ne mogu više da se smejem, ne mogu da slušam pesme koje volim, ne mogu da se viđam s prijateljima u našem omiljenom kafiću, ne mogu da nosim moju omiljenu žutu haljinu i pink karmin. I ne mogu više da idem na posao, ni da dobijem diplomu za koju sam godinama radila… Danas sam u povratku bacila pogled na salon lepote u koji sam išla na manikir. Prednji deo radnje, koji je bio ukrašen prelepim fotografijama devojaka, preko noći je prekrečen. Sve što vidim oko sebe su prestrašena lica žena i ružna lica muškaraca koji mrze žene“, opisala je trenutnu atmosferu u Kabulu i dodala da oseća da će postati robinja.

„Mogu da se igraju mojim životom kako god žele“.

Početkom jula, nakon preuzimanja kontrole nad provincijama Badaksan i Tahar, talibanski lideri izdali su naredbu lokalnim verskim vođama da im dostave spisak devojaka starijih od 15 godina i udovica mlađih od 45 godina za “brak” sa talibanskim borcima. Ako dođe do ovih prisilnih brakova, žene će odvesti u Vaziristan u Pakistanu gde će ih “preodgojiti” i preobratiti u “autentični islam”, a sva prava koja su žene osvajale u ovoj zemlji proteklih 20 godina biće izgubljena.

Jer ova talibanska direktiva služi kao upozorenje na ono što predstoji i surovi podsetnik na njihov brutalni režim od 1996. do 2001, tokom kojeg su žene bile izložene stalnim kršenjima ljudskih prava – pored prisilnih brakova, bilo im je zabranjeno da se zapošljavaju i obrazuju, prisiljavane su da nose burke i nisu smele da izlaze iz kuće bez muškog “čuvara”, tzv. “mahrama”.

Brisanje lica žena; Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Sada talibani ponovo pokazuju nameru da uskrate obrazovanje devojčicama nakon navršenih 12 godina, da zabrane ženama da se zaposle i da vrate zakon po kome žene u javnosti moraju imati muškog pratioca. U tom pravcu govori i upad talibana u jednu banku, kad su ženama koje su tamo radile naredili da odu kućama i da se ne vraćaju, već da njihovi muški rođaci mogu da zauzmu ta radna mesta, a da su spremni da svoj sistem uspostave brutalnom silom, podseća snimak bičevanja žene koji se pojavio na društvenim mrežama s potpisom „Budućnost koju talibani donose Avganistanu“.

 

***

Bonus video: Kako prebroditi smrt voljene osobe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram